Osijek
UREĐAJ OD 1,2 MILIJUNA KUNA NA KROVU PFOS-A

Do koncentracije peludi mobilnom aplikacijom
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Osijek je drugi grad nakon Novog Sada u ovom dijelu Europe koji ima ovaj uređaj

Visokosofisticirani mjerni uređaj za očitavanje koncentracije peluda alergenih biljaka u stvarnom vremenu postavljen je jučer na krov osječkog Poljoprivrednog fakulteta. Riječ je o uređaju vrijednom čak 1, 2 milijuna kuna nabavljenom u okviru projekta “RealForAll” u kojemu Grad Osijek sudjeluje zajedno s Novim Sadom i Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera, a u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije. Osječki je uređaj proizveden u Švicarskoj, a jedini je takav uređaj, uz onaj u Novom Sadu, postavljen u ovom dijelu Europe.


- Cilj je poboljšati život naših sugrađana, posebice onih od 15 do 30 posto koji pate od peludnih alergija. Uz pomoć očitanja ovog uređaja, mrežne platforme i mobilnih aplikacija na pametnim telefonima oni će u svakom trenutku moći u realnom vremenu vidjeti kakva je situacija na ulicama našeg grada po pitanju koncentracije peluda i u skladu s tim organizirati svoje vrijeme na otvorenome. No, osim zdravstvene slike grada svakako će se poboljšati i turistička slika grada, gdje će svi turisti koji dolaze u naš grad točno moći planirati svoj boravak u njemu, naglasila je dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš.
nače, nositelj je ovog projekta novosadski institut BioSense iz kojeg objašnjavaju kako će mogućnost očitavanja podataka za građane započeti od siječnja sljedeće godine, do kada je uređaj u probnoj fazi rada.
- Riječ je o novoj tehnologiji, koja spektralnom analizom analizira i detektira sve čestice koje imamo u zraku, a riječ je o cijeloj šumi čestica, što biološkog, što nebiološkog podrijetla. Taj uređaj snima spektralni odziv tih čestica i analizom možemo dobiti informaciju koje su čestice u pitanju i koliko ih ima, objasnio je Branko Šikoparija, stariji istraživač u institutu BioSense.
Zanimljivo je da su ovi uređaji na tržištu dostupni tek dvije godine i prilično su skupi, a posjeduju ga tek Švicarska, Francuska i Litva koje ga koriste za očitanje peluda u zraku. No, njegova je mogućnost i očitanja onečišćenja zraka od nebioloških čestica, koja će se također u budućnosti očitavati. Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr. sc. Krunoslav Zamaić naglašava kako će ovaj uređaj pomoći i njihovim studentima i doktorandima u istraživačkom radu, a u cijeli se projekt uključio i Odjel za matematiku osječkog sveučilišta, koji će uz pomoć matematičkih algoritama pokušati dati kratkoročnu i dugoročnu prognozu koncentracije peluda u zraku. Pročelnik Odjela prof. dr. sc. Kristina Sabo upravo taj projekt navodi kao lijep primjer u kojemu se pokazuje kako matematika može konkretno pomoći u životu sugrađana.
Nefreteta Z. Eberhard
Godišnje i do 400 novih alergičara
Gleda li se peludni kalendar tijekom proljetnih mjeseci u Osijeku je najčešći alergen pelud čempresa i breze, od svibnja u zraku je povećana koncentracija trava, a od srpnja do kraja sezone najbrojniji alergen je pelud korova (ambrozije i koprive). Najveći udio peluda tijekom godine najčešće se odnosi na pelud drveća (55%), a u ljetnim mjesecima prevladavao je pelud korova. Ukupna godišnja količina peluda ambrozije u 2014. iznosila je 6752 zrnaca s maksimalnom dnevnom koncentracijom od 658 zrnaca/m³. Vidljivo je da je na području grada Osijeka izmjerena maksimalna dnevna koncentracija puno veća od one koja izaziva alergijsku reakciju. Zadnjih godina ustalio se porast od oko 300-400 novih bolesnika s alergijskim tegobama koji gravitiraju prema KBC-u Osijek.
cilj
POBOLJŠATI ŽIVOT ALERGIČNIH GRAĐANA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike