Regija
OBNOVA OŠ NIKOLE ANDRIĆA

Od jeseni nastava u zgradi škole Antuna Bauera?
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
Ovoga bi tjedna Sabor trebao usvojiti nužne zakonske izmjene kako bi napokon počela obnova
VUKOVAR

Učenici Osnovne škole Nikole Andrića, jedine neobnovljene škole u Vukovaru, više neće nastavu pohađati u devastiranoj zgradi, neovisno o tomu kada će obnova školskog objekta početi.

Tu je informaciju potvrdio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, naglasivši kako će iduće školske godine nastava biti izvođena ili u OŠ Antuna Bauera, ili u OŠ Dragutina Tadijanovića, jer su to najbliže školske zgrade.
- Dogovor s resornim ministarstvom je da obnova objekta počne ove godine, a nakon što zakon prođe saborsku proceduru uslijedit će raspisivanje natječaja za izvođače radova. U međuvremenu je Županijska skupština prenijela osnivačka prava nad osnovnim školama na Grad i mi bismo ih trebali preuzeti od prvoga dana iduće kalendarske godine, no prije početka školske godine moramo znati što radimo, gdje će privremeno biti izmještena nastava i na koji će se način osigurati prijevoz učenicima. Te informacije na vrijeme moraju znati i roditelji učenika OŠ Nikole Andrića, rekao je Penava i naglasio kako Grad neće dopustiti da se nastava više odvija u neobnovljenoj zgradi.
Kada je riječ o toliko čekanim izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, koje su preduvjet za početak obnove, očekuje se kako će one u Hrvatskom saboru biti izglasane do konca ovoga tjedna. U povodu toga oglasio se i predsjednik Vukovarsko-srijemskog HNS-a Nenad Bučko, rekavši kako iza tog pothvata stoji potpis ministrice Blaženke Divjak.
- Dvadeset godina, odnosno od povratka u naš grad, čekamo rješenje obnove škole i sada je ispunjen ključni uvjet da konačno imamo pravu osobu na pravom mjestu. Bilo je dovoljno samo osam mjeseci za stvoriti pretpostavke trajnog rješenja problema - naglasio je, i dodao kako će usvajanje izmjena zakona omogućiti potpisivanje ugovora između Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i resornog ministarstva. Na taj će način i službeno biti omogućeno korištenje 15 milijuna kuna, osiguranih za financiranje obnove škole Nikole Andrića. Bučko je naveo kako je izglasavanje zakona u Saboru RH rezultat osobnog zalaganja ministrice znanosti i obrazovanja te pojasnio kako je priča oko njezina angažmana u obnovi škole započela u studenom prošle godine, kada su se Divjak i Bučko nalazili u Koloni sjećanja te ju je upozorio na taj problem.
Prema neslužbenim informacijama očekuje se kako će ministrica nedugo nakon izglasavanja izmjena zakona posjetiti Vukovar i obići još jednom školsku zgradu koja više od 20 godina čeka na obnovu.
Realizacija tog projekta jamčit će sigurnost života i zdravlja učenicima i djelatnicima, a dakako i obradovati roditelje učenika.
Dragana Korpoš
228

učenika ove je školske godine pohađalo i nakon 20 godina neobnovljenu Osnovnu školu Nikole Andrića
Neizvjesno koliko će obnova trajati
Posljednjih godinu dana, a otkako je aktualizirano pitanje obnove ove škole, održan je i niz humanitarnih akcija kojima su učenici i nastavnici diljem Hrvatske, u okviru svojih mogućnosti, prikupljali donacije u novcu i potrebnim knjigama za školsku knjižnicu. Konačno i cjelovito rješenje problema očito je na pragu, a učenici i zaposlenici škole očekuju kako će obnova početi do kraja ove godine. Oni optimističniji nadaju se kako bi početak školske 2019./2020. godine mogli dočekati u primjereno rekonstruiranoj i opremljenoj zgradi.
Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike