Regija
ŽUPAN ANUŠIĆ POSJETIO OPĆINU GORJANI

Kružni tok i obnova osnovne škole
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
GORJANI
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić bio je u radnom posjetu Općini Gorjani i s načelnikom Ivanom Lovićem razgovarao o projektima od zajedničkog interesa.
- Županija gotovo svakodnevno sudjeluje u projektima Općine kao što je sufinanciranje besplatnog školskog obroka za sve učenike, a kada je riječ o kapitalnim projektima možemo izdvojiti gradnju kružnog toka na križanju u Gorjanima. Značajan je projekt energetske obnove OŠ Gorjani vrijedan 2,4 milijuna kuna, u čemu Županija sudjeluje s gotovo milijun kuna. To su samo neki od projekata koje zajedno razvijaju Općina, Županija i ministarstva – rekao je župan Anušić.
Iz županijskog proračuna financirana je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade OŠ Gorjani, a sada slijedi postupak potpune obnove koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.240.314,12 kuna i Županije, 975.148,92 kuna. Projekt je odobren i slijedi potpisivanje ugovora između Županije, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Općina je prijavila pet projekata na Javni poziv za dodjelu potpora jedinicama lokalne samouprave za ulaganja u komunalnu, društvenu i povezanu infrastrukturu za podizanje kvalitete života stanovnika na području županije. Njihova ukupna vrijednost je 1.800.000 kuna, a od Županije je zatražena potpora u iznosu od 1.445.000 kuna. To je projektiranje sustava odvodnje, gradnja nerazvrstane ceste - odvojak Ulice Stjepana Radića u Tomašancima, gradnja Doma kulture u Tomašancima, rekonstrukcija i opremanje društvenog doma "Lucija Karalić" u Gorjanima te gradnja dječjih igrališta za oba naselja.
Iz proračuna Županije izdvojit će se sljedeće godine 75.000 kuna za nabavu navalnog vozila za lokalni DVD, nastavit će se milijunski vrijedni poslovi geodetsko-katastarske izmjere u Gorjanima, a potom i u Tomašancima, a uz taj zahvat vezana je i priprema dokumentacije za gradnju cesta Gorjani – Potnjani i Gorjani – Bijela Vila te drugi projekti. Općina Gorjani izdvaja se i po snažnom sudjelovanju u programima prekogranične suradnje INTERREG, zatim preko Projekta "Zaželi" kojim je u ovoj izrazito maloj općini zaposleno čak 35 žena koje skrbe za 199 starijih osoba, a projekt je vrijedan gotovo pet milijuna kuna.M.Alduk
Obnova zgrade OŠ obuhvaća i energetsku obnovu čiji je projekt financiran iz proračuna Županije
1,8

milijuna kuna vrijednost je pet projekata koje je Općina prijavila na Javni poziv za potpore
Najčitanije iz rubrike