Regija
RIGOROZNIJE KAZNE ZA VLASNIKE KUĆNIH LJUBIMACA

Za stalno držanje psa na lancu kazna do 1000 kuna
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
Stano vezanje psa je zabranjeno, osim ako ga vlasnik drži u neograđenom dvorištu
PODGORAČ

Općinsko vijeće Podgorača donijelo je Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.


Ovom odlukom, u slučaju kršenja odredbi, neodgovorni vlasnik/posjednik rigoroznije će se kažnjavati, a kazne se kreću od 500 do 1000 kuna. Tolikom kaznom bit će kažnjen vlasnik/posjednik koji drži psa i/ili mačku na adresi različitoj od svog prebivališta ili boravišta, ako im ne osigura redovitu i pravilnu ishranu te ako ih ne označi mikročipom i ne cijepi.
Općina Podgorač kontrolirat će obvezu označavanja psa/mačke mikročipom, a može propisati i trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja. Od 500 do 1000 kuna vlasnika/posjednika će koštati bijeg i kretanje psa/mačke bez njegovog nadzora i bez povodca na dječjim igralištima, sportskim terenima, cvjetnjacima, dvorištima škola i vrtića te drugim mjestima gdje je ugroženo zdravlje ljudi. Jednaka kazna, bit će naplaćena, između ostalog, i onima koji ne očiste javnu površinu koju su njihovi kućni ljubimci onečistili. Kazna je ista ako vlasnik/posjednik u roku od tri dana ne prijavi nestanak kućnog ljubimca skloništu, a u roku od 14 dana veterinarskoj organizaciji. Kaznu do 1000 kuna platit će i ako životinje izlaže ili prodaje na sajmovima, tržnicama i javnim površinama. Velika je novost da je zabranjeno trajno držanje psa na lancu i vlasnik koji se ne bude pridržavao ove zabrane riskirat će kaznu od 500 do 1000 kuna.
Svi koji misle da bilo koju životinju mogu držati kao kućnog ljubimca, prevarili su se jer je Općina je napravila popis opasnih životinjskih vrsta, koji nije nimalo kratak. Zabranjeni su, između ostalog majmuni, zvijeri, sove, kornjače, zmije, žabe, orlovi, jastrebovi i ostale razne vrste egzotičnih sisavaca, ptica i gmazova.
One mogu biti samo u zoološkim ili poučnim vrtovima te prihvatilištima.
Snježana Fridl
Kazne i za nalaznike napuštene ili izgubljene životinje
Novčanu kaznu od 1000 do 5000 kuna platit će osoba ako ne osigura skupljanje, prevoženje i smještaj napuštenih i izgubljenih životinja koje se kreću javnom površinom bez nadzora vlasnika/posjednika. Odlukom su predviđene novčane kazne i za nalaznike napuštene ili izgubljene životinje. Kaznom od 200 do 500 kuna kaznit će se nalaznik koji u roku od tri dana od nalaska životinje ne obavijesti sklonište za napuštene životinje, osim ako u istom roku nije vratio vlasniku/posjedniku. Također, kaznit će se ako ozlijeđenoj životinji ne pruži potrebnu pomoć te ne obavijestiti sklonište ili komunalnog redara. Sve troškove skloništa za primljenu životinju financira Općina Podgorač. Komunalni redari imat će ovlast ući u prostore u kojima se drže kućni ljubimci, ispitivati sve okolnosti, uzimati izjave i dokaze te podnositi kaznenu prijavu ili optužni prijedlog.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike