Osijek
NEUGODNA ISKUSTVA NA KUPALIŠTIMA

Vlasnici moraju držati svoje pse na povodcu
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Problem je što pojas uz Dravu nije u ingerenciji Grada nego Hrvatskih voda, pa komunalni redari ne mogu intervenirati

Iako ljeto prema kalendaru traje već tri tjedna, zapravo je bilo jako malo dana idealnih za kupanje na nekom od osječkih kupališta na Dravi, ali i na Copacabani. I dok je Kopika otvorena, pa čak i da se ondje dnevno okupa samo desetak kupača, kupališta poput onog na Dravi, kod željezničkog mosta (popularni Željo), Pampas ili koje drugo, slobodno je za kupače, a čini se i za pse. Naime, sugrađanka S. D. (podaci poznati redakciji) upozorila je na činjenicu da se na Dravi, gdje se ona svake godine sunča već od travnja, dovode i opasni psi koji su pušteni s povodca.

- Znam da još nema puno kupača, no i jedan je dovoljan da vlasnici pasa povedu računa da svog psa poput dobermana ili rotvajlera ne puštaju bez povodca. Nekoliko puta jedan je veliki pas dolazio do mog ručnika i nije mi bilo svejedno, a da ne govorim da vlasnik nije za njim pokupio kakicu. Ne smeta mi da se psi kupaju u Dravi, no ogorčena sam što vlasnici, znajući da je taj prostor u vlasništvu Hrvatskih voda, ne vode računa o tome da svog psa trebaju držati uz sebe i počistiti za njim – kaže naša sugrađanka, prisjećajući se situacije od prošle godine, kad su na Dravi punoj kupača vlasnici slobodno puštali svoje ljubimce da skaču po ručnicima, njuškaju i na drugi način ometaju kupače.
- I sama sam vlasnica psa, no ne vodim ga na kupanje ovdje gdje znam da ima ljudi. Pustim svoju kujicu dalje do Drave, a i kad bih je dovela, svakako bih je držala na povodcu – kaže sugrađanka S. D.
Podsjetimo, budući da nije riječ o gradskoj, već o javnoj površini koja je u ingerenciji Hrvatskih voda, komunalni redari ne mogu intervenirati. S druge strane, budući da ne postoji ploča s natpisom da je zabranjen prilaz psima, a kako tzv. prirodna kupališta nisu pod ingerencijom Grada, ugroza drugog kupača, odnosno samoga psa, ide na teret vlasnika.
No, čini se da će se vlasnici kućnih ljubimaca koji namjeravaju doći na dravsku plažu uz Kopiku zajedno sa svojim psima, ipak morati voditi računa drže li ih na povocu, odnosno imaju li brnjicu. Naime, kako doznajemo od Ivice Šiškića, voditelja Službe komunalnog redarstva Grada Osijeka, na svakoj javnoj površini, izuzev lokacija poput parkova za pse i površina za slobodno puštanje pasa, psi moraju biti na povodcu.
- Ovisno o vrsti psa, pas bi morao imati i brnjicu. Tek na lokacijama koje je Grad odredio za slobodno puštanje oni mogu biti bez povodca. U Gradskoj četvrti Novi Grad to je potez od Kninske ulice do obilaznice, a u Gornjem gradu to mjesto je lukobran - i ondje psi mogu biti bez povodca. Ostala mjesta gdje se pse mogu puštati su parkovi za pse, no na svim ostalim površinama, vlasnici koji puštaju pse bit će kažnjeni – upozorava Šiškić.
Marija Mihelić
KADA “DOG FRIENDLY” PLAŽA?
Na upit o najavama “dog friendly” plaže, a za što je bilo rečeno da će biti proglašena plaža na Želji, gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća s dnevnog red skinut prijedlog odluke vezane uz kupališta u Osijeku. “Nisu jasno utvrđena ni javna kupališta za ljude jer bi to značilo dodatne troškove. Ta je točka skinuta dok ne potvrdimo i financijske mogućnosti vezane uz spasilačke službe i ostalo što ide uz službeno kupalište. Taj problem još nije pravno reguliran pa ne možemo tako još ništa učiniti”, kaže Vrkić.
Ivica Šiškić

voditelj Službe komunalnog redarstva

Na vrijeme upozoravam sve vlasnike koji namjeravaju doći na neku od dravskih plaža s psom i pustiti ga ondje bez povoca, među kupače, da to ne čine ako ne žele platiti kaznu.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike