Osijek
OSJEČKI SLOVACI BORAVILI U PRADOMOVINI

Dobro primljeni u Nitri
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Izaslanstvo Matice slovačke Osijek, manjinske kulturne udruge koja okuplja osječke Slovake, boravilo je od 4. do 6. srpnja u svojoj pradomovini Slovačkoj, točnije u gradu Nitri. Ondje su sudjelovali na trodnevnom gradskom festivalu "Nitra milá, Nitra".
Kako nam je rekao dopredsjednik Matice slovačke Osijek Emil Dorčak, prvog dana posjetili su mjesto Dražovce, koje se administrativno nalazi u sastavu Nitre, i obišli romaničku crkvu sv. Mihaela, jednu od najstarijih u Slovačkoj, sagrađenoj u 11. stoljeću. Ondje su se susreli s predstavnicima lokalnog folklornog društva, upoznali s novom plesnom koreografijom te večer proveli u zajedničkom druženju. U četvrtak ujutro slovački su folkloraši iz Osijeka nastupili u središtu Nitre te sudjelovali na svečanoj koncelebriranoj misi u povodu blagdana sv. Ćirlila i Metoda na otvorenom, koju je predvodio grkokatolički nadbiskup i metropolit Prešova Ján Babjak. Osječki matičari obišli su brojna zbivanja u središtu Nitre uključujući svečani mimohod i gala-koncert na Svatoplukovom trgu. U petak su nastupili na međunarodnom festivalu "Slavica" koji okuplja folkloraše iz slavenskih zemalja.
Tijekom posjeta Nitri (na slovačkom ime toga grada glasi "Njitra"), osječke matičare primio je i njitranski gradonačelnik Jozef Dvonč kojemu su između ostalog zahvalili i za darovane slovačke narodne nošnje. D.C.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike