Regija
GRADSKI VIJEĆNICI O KOMUNALNOJ PROBLEMATICI

Šifre bile loše rješenje,
stižu lokoti s ključem
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Na zelenim otocima lokoti sa šiframa potrgani, smeće u njih ubacuje tko hoće
ŽUPANJA

Aktualnim satom jučerašnje sjednice Gradskog vijeća dominirala je komunalna problematika.

Nezavisni vijećnik Mladen Huber upozorio je na problem na zelenim otocima kod stambenih zgrada gdje neodgovorni građani smeće odlažu pokraj kontejnera. Šifre su provaljene, lokoti potrgani, ni jedan nije u funkciji, smeće dovozi i ubacuje tko hoće, a stanari to trebaju platiti. Direktor Čistoće Ante Klanac kazao je da je upoznat s problemom i najavljuje određene izmjene jer se zaključavanje kontjenera šiframa nije pokazalo kao dobro rješenje. Na zelenim otocima stavit će se novi lokoti na ključ, svi stanari dobit će ključeve i više ga neće moći otvarati treće osobe kao što se događalo sa šiframa.
– Moramo prihvatiti obvezu razvrstavanja otpada, opominjati jedni druge, razvijati kulturu življenja i svima će nam biti lakše - poručio je Klanac.
Vijećnik SDP-a Josip Gregorović upitao je gradonačelnika Davora Miličevića kako komentira činjenicu da Grad Županja nije uvršten ni u jedan od deset velikih projekata nedavno usvojene Razvojne strategije Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje do 2020. godine. Miličević je ustvrdio da je pobornik lokalnih projekata usmjerenih u gospodarski razvoj, što je temelj cjelokupnog boljitka i napretka, i to konkretnih projekata, a ne megalomanskih za koje je upitno hoće li i kada biti ostvareni. Naglasio je da su brojni infrastrukturni projekti u gradu već realizirani ili su u fazi realizacije, a u pripremi su i drugi. Podsjetio je da je Županja do sada povukla znatna sredstva iz raznih fondova koja su usmjerena u poboljšanje kvalitete života građana, a u tom će smjeru i nastaviti. Odgovarajući na vijećnički upit, najavio je rekonstrukciju ceste u naselju Šećerana.
- Završen je postupak javne nabave. Cesta je vrijedna 550 tisuća kuna, a radove vrijedne 150 tisuća kuna planiramo i na teretnom ulazu u Šećeranu. Do jeseni će biti završeni. Riješili smo i dio javne rasvjete i naselje Šećerana nismo zaboravili - zaključio je.

Marija Lešić Omerović
Korekcije stavki na računima za vodu
Govoreći o većim računima za vodu, direktor Komunalca Ilija Lešić kazao je da stavljanje pročistača otpadnih voda u funkciju za sobom povlači troškove održavanja. Pročistač vrijedan 77 milijuna kuna, od čega su 71,1 posto nepovratna europska sredstva, smanjuje izravno ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u površinske vode, a ta se stavka korisnicima mora obračunavati. "Sada imamo visok stupanj pročišćavanja otpadnih voda i bit će nam smanjena naknada koja ide državi. Već smo podnijeli zahtjev Hrvatskim vodama. U dogovoru s Gradom predložit ćemo da se za pola kune spusti i naknada za razvoj. Pregovaramo i o smanjenju cijene kupnje vode za 20 do 30 lipa i automatski bi stavka vodoopskrbe bila niža. A što se tiče pročišćavanja, tu će uskočiti i Grad sa sredstvima za održavanje jer nastojimo da stvarno povećanje iznosa na računima za naše građane bude minimalno", kazao je Lešić.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli