Novosti
POSLJEDNJI RADNI TJEDAN SABORA

Ostaje li Vujčić guverner HNB-a?
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Hrvatski sabor u utorak ulazi u posljednji tjedan zasjedanja prije dvomjesečne, ljetne stanke, do tada će zastupnici raspraviti još 15-ak točaka, a rad zaključiti u petak, glasovanjem o raspravljenim zakonima i kadrovskim rješenjima. Među njima bi trebale biti i izmjene Zakona o najmu stanova, koje trebaju riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno omogućiti vlasnicima stanova da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine. O tim izmjenama glasovanje je u dva navrata odgađano zbog zamjerki koje su na ponuđena Vladina rješenja imali neki klubovi vladajuće koalicije, konkretno SDSS-a i HDS/HSLS/HDSSB-a. Vladin predstavnik prošli se tjedan očitovao o podnijetim amandmanima, pa Saboru ovaj petak predstoji formalno glasovanje o njima. Tom prilikom prihvaćen je amandman SDSS-a da, ako jedinica lokalne samouprave ne raspolaže stambenim fondom ili sredstvima, obvezu prema zaštićenom najmoprimcu preuzima Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Prihvaćen je i amandman po kojemu je za prijam zaštićenog najmoprimca u dom za starije i nemoćne osobe potrebno da on iskaže svoju volju.
Prije ljetnog odmora, Sabor bi trebao odlučiti tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke jer je guverneru Borisu Vujčiću mandat istekao 8. srpnja, a njegovu zamjeniku Relji Martiću istječe 17. srpnja. Sabor guvernera imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun. H
NADZOR SIGURNOSNOG SUSTAVA
Nakon gotovo tri godine, nakon raspisivanja i poništavanja natječaja, Sabor bi ovaj tjedan mogao imenovati Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predložio mu je predsjednika i šest članova Vijeća koji još moraju proći sigurnosnu provjeru. Za predsjednicu je predložena Zdravka Čufar Šarić, bivša potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, a za članove Gordan Akrap, Eduard Briški, Josip Čerina, Mile Štefanac, Gordan Bosanac te Vojko Rešetar.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

U SRIJEDU POČINJU RADOVI NA GRANIČNOM PRIJELAZU

Za godinu dana u funkciji novi most kod Gradiške?