Crna kronika
SVAKI DAN NASTRADA JEDAN MOTOCIKLIST NA HRVATSKIM CESTAMA

Motociklom se zaletio u parkirani automobil, na glavi nije imao kacigu...
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
OSIJEK

Gotovo da nema dana u posljednjem tjednu da u Hrvatskoj nije poginuo ili je u prometnoj nesreći ozlijeđen motociklist. U prometnoj nesreći koja se u nedjelju oko 17 sati dogodila u mjestu Slobodna Vlast, nedaleko od Đakova, smrtno je stradao 38-godišnji motociklist. U nesreći na požeškom području ozlijeđen je još jedan motociklist. Vozač motocikla koji je poginuo kod Đakova nije imao položen vozački ispit za upravljanje motociklom.

- Nesreća se dogodila kada je 38-godišnjak upravljao motociklom đakovačkih registracija, bez zaštitne kacige na glavi, državnom cestom DC 38 iz smjera zapada u smjeru istoka. Zbog neprilagođene brzine kretanja vozila osobinama i stanju ceste, u zavoju ulijevo, vozač je izgubio nadzor nad motociklom, pri čemu je vozilom i tijelom udario u stražnji lijevi dio automobila koji se nalazio propisno parkiran uz južni rub kolnika prednjim dijelom okrenutim u smjeru istoka. Od siline udara motociklist je pao na kolnik, gdje je od zadobivenih ozljeda na mjestu preminuo. Tijekom obavljanja očevida cesta DC 38 bila je zatvorena za promet od 18.24 do 19.24 sata - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Istoga dana oko 11.50 sati, u mjestu Pavlovci, nedaleko od Požege, 55-godišnji vozač Opela, požeških registracija, tijekom nepropisnog okretanja na kolniku nije se uvjerio da nitko ne nailazi. U tom je trenutku motociklom Honda, bjelovarskih registracija, naišao 30-godišnjak koji je, da bi izbjegao udar u Opel, izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik te se lakše ozlijedio. Vozaču automobila slijedi prekršajna prijava.
Dan ranije, u subotu, 40 minuta nakon ponoći, teškim ozljedama podlegao je motocilist koji je nastradao u sudaru koji se dogodio u petak oko 23.30 sati u Tisnom. Prošle srijede smrtno je stradao 41-godišnji motociklist nakon sudara u Požegi, dok je u četvrtak u nesreći u Jakšiću lakše ozlijeđena 29-godišnja motociklistica... To su samo neki od primjera stradavanja motociklista u posljednje vrijeme. Nitko nema univerzalan savjet kako spriječiti stradavanja motociklista, no u prevenciju se moraju uključiti i oni sami, kao i vozači ostalih vozila u prometu.
- Savjetovao bih svima koji imaju motocikl da se priključe motoklubovima ili bar druže s nama. U našem motoklubu Osijek bez dozvole ne možeš biti član, a bez kacige ne možeš krenuti. Motoklubovi idu u dobrom smjeru i zasiguno bi se svi koji im se pridruže imali dobar utjecaj. Nije bitno o kojem se motoklubu radi jer u svakom zasigurno ima bar nešto discipline. Mi bez kacige ne idemo ni na Motomrazove ni Motozeke - kaže Zdravko Bošnjak, predsjednik Moto kluba Osijek. Kako dalje dodaje, svi sudionici u prometu trebali bi se poštovati.
- Iako je ljeto, stalno pada kiša i vozači automobila kao da se nisu naviknuli da su motociklisti na cesti, tu pokraj njih. I sami smo svjedoci brojnih oduzimanja prednosti prolaska motociklistima od strane vozača automobila. Mi smo u Osijeku pretprošli vikend imali motosusret klubova iz 11 država Europske unije i svi su sretno stigli kući. Apelirao bih na vozače automobila da tri puta pogledaju u retrovizor, jer sam i sam i vozač automobila i znam što je tzv. mrtvi kut. Čim si sudionik u prometu, glava ti je u torbi, a ako na toj glavi još nemaš kacigu... - dodao je Zdravko Bošnjak.
U čemu motociklisti i mopedisti najviše griješe u prometu? Najčešće se krši brzina vožnje, problem je nekorištenje zaštitne kacige, alkohol, tehnička neispravnost vozila, mnogi vozači voze iako nemaju vozačku dozvolu, mnogi vole nedopuštenu "slalom-vožnju", a nisu rijetki oni koji skidaju blokadu brzine i tako postižu brzinu veću od dopuštene. Policija provodi i preventivne i represivne akcije, osobito u ove ljetne dane.
Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, na hrvatskim je cestama u posljednjih pet godina poginulo 213 motociklista i 56 mopedista. Te brojke znače da je najmanje 269 obitelji osjetilo posljedice nenadoknadivog gubitka svojih najmilijih. Iz policije pozivaju sve sudionike u prometu na dodatan oprez da bi se spriječile prometne nesreće, a ponajprije one s tragičnim posljedicama.
Sandra Lacić
Na hrvatskim je cestama u posljednjih pet godina poginulo 213 motociklista i 56 mopedista, vozača i putnika
nije polagao
POGINULI MOTOCIKLIST NEMA DOZVOLU
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

Najčitanije iz rubrike