Svijet
KRAJ AGONIJE ZAROBLJENIH MLADIH NOGOMETAŠA

Počela akcija spašavanja, četiri dječaka izvučena
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Spašavanje ostalih nogometaša i trenera nastavit će se u ponedjeljak

U strahu od porasta vode u tajlandskoj špilji u kojoj su pronađeni zatočeni mladi nogometaši i njihov trener, u nedjelju se krenulo u njihovo evakuiranje. Do kraja akcije, koja će se nastaviti u ponedjeljak, spasioci su iz špilje uspjeli izvući četiri dječaka, izvijestili su dužnosnici.


- Izvlačenje četiri od dvanaest dječaka zarobljenih dva tjedna u poplavljenoj tajlandskoj špilji omogućeno je zahvaljujući odvažnoj i opasnoj misiji ronilaca - izvijestili su tajlandski dužnosnici. "Danas smo uspjeli spasiti četiri dječaka, koja smo sigurno prevezli u bolnicu Chiang Rai Prachanukrua", izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn, kazavši kako operacija "protječe glatko". Prethodno su u nedjelju agencije dpa, Reuters i France Presse, pozivajući se na drugoga visokog tajlandskog dužnosnika, izvijestile o šest spašenih dječaka.

Nastavak spašavanja

Tajlandski dužnosnici izvijestili su da je prva faza akcije završena, a guverner pokrajine Chiang Rai na konferenciji za novinare rekao je da će za pripremu spašavanja preostalih dječaka i njihova trenera biti potrebno najmanje deset sati, s obzirom na to da je razina kisika u špilji prilično niska pa treba pričekati da se podigne. Spašeni su dječaci uz pratnju spasilaca stigli do baznoga kampa, odakle su put mogli nastaviti pješice, kazao je glasnogovornik tajlandskoga ministarstva obrane Kongchop Tantravanit. Prema pisanju medija, dječake su u bolnici dočekali članovi njihovih obitelji. Još nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju.
Najopasniji dio puta koji dječaci u pratnji ronilaca trebaju prijeći uski je prolaz na 1,7 kilometara od mjesta na kojemu su pronađeni. Voditelj spasilačke misije objasnio je da su, nakon što prođu tu "crnu točku", djeca manje od kilometra udaljena od dijela špilje u kojoj su spasioci postavili bazni kamp. Odande moraju prijeći još oko dva kilometra, no najopasniji dio je iza njih.
Opasni monsun

U akciju spašavanja krenulo se odmah zbog jakih monsunskih kiša koje su počele padati u subotu i straha od porasta razine vode, a kišno se razdoblje očekuje i idućih dana. Akcija spašavanje počela je u 5 sati prema srednjoeuropskom vremenu u nedjelju. Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai, koji predvodi operaciju spašavanja, kratko je poručio u nedjelju ujutro kako je "vrijeme dobro. Razina vode je prihvatljiva, ronioci su spremni, a dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak. Australski liječnici pregledali su dječake i ocijenili da su sposobni sudjelovati u operaciji spašavanja", kazao je Narongsak, dodavši kako su uz svakog dječaka bila dva ronioca, koji su višekilometarsku dionicu prolazili satima. Snažne pumpe koje su danima izbacivale vodu iz špilje snizile su razinu vode pa se kroz dio tunela moglo i hodati, a u poplavljenim dijelovima spasioci i djeca morali su roniti. U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca, od kojih je 13 stranaca, a pet Tajlanđana.
Zvuk oduševljenja bio je velik kada je prvo dijete izišlo iz špiljskog kompleksa. Svih šest mladih nogometaša odmah je odvedeno na liječnički pregled u poljsku bolnicu podignutu blizu špilje. Tamo ih je čekalo trinaest liječničkih ekipa, svaka s vlastitim helikopterom i ambulantnim vozilom, jednim za svakog dječaka i za njihova trenera. Iako su 70 kilometara udaljeni, u bolnici Prachanukroh u punoj pripravnosti bilo je pet ekipa hitne medicinske pomoći te još 30 liječnika. Nakon potvrde da mogu podnijeti transport, dječaci su uz pratnju medicinskog osoblja prevezeni u bolnicu.
Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u špilji od 23. lipnja, kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje. O njihovoj sudbini nije se znalo ništa nekoliko dana, ali su ih ronioci nekoliko dana od nestanka pronašli u jednoj špiljskoj komori, u kojoj je tek maleni dio bio iznad vode. Riječ je bila o blatnoj uzvisini neka dva metra iznad razine vode, a ronioci su poručili da su se penjali kako je razina vode rasla. Odlazak u špilju bila je neka vrsta inicijacije. Željeli su istražiti špilju, no ostali su ondje zarobljeni kad se razina vode podigla zbog kiše.
Milan Bugarić
OGROMNO ZANIMANJE STRANIH MEDIJA
Akciju spašavanja mladih nogometaša iz minute u minutu prate svi svjetski mediji. Posljednje masovno zanimanje medija za akciju spašavanja bila je 2010. u Čileu, kada je više od 1500 novinara pratilo akciju izvlačenja rudara koji su bili zatočeni pod zemljom 69 dana. U slučaju mladih nogometaša medijima nije bio dopušten direktan pristup ulazu u špilju i poljskoj bolnici, jer se nije znalo u kakvom su stanju mladi nogometaši. Spašavanja pomno prati i FIFA, čiji je čelnik Gianni Infantino prije nekoliko dana izrazio nadu da će spašavanje proći bez problema te je, ako to njihovo zdravstveno stanje dopusti, pozvao mlade nogometaše na finale Svjetskog prvenstva, koje će se održati 15. srpnja u Moskvi. Inače, dječaci su ronioce pitali kakvi su rezultati utakmica na Svjetskom prvenstvu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike