Regija
DROGA NA ISTOKU SLAVONIJE

Jedan ovisnik imao je samo 13 godina
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
U izvanbolničkoj ambulanti specijalisti, dvije psihijatrice, psiholog i medicinske sestre
VINKOVCI

Prije nekoliko dana obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama bio je prilika vidjeti kako se Vukovarsko-srijemska županija bori s ovom pošasti i kolika je prijetnja ovisnosti, posebice droga, za mladi naraštaj.

Obilježavanje ovog dana provodi se u suradnji sa školama, medijima, policijom, zdravstvenim ustanovama, nevladinim organizacijama i svima koji su uključeni u suzbijanje zlouporabe droga, a cilj je upozoriti javnost na problem raširenosti zlouporabe opojnih droga i kako se zajednički boriti protiv ovog velikog problema današnjeg svijeta.
Uz bolničko liječenje na odjelima, pri Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, godinama djeluje Služba za izvanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja gdje dolaze osobe koje se žele liječiti od ovisnosti. U izvanbolničkoj ambulanti mogu razgovarati sa specijalistom, dvije psihijatrice, psihologom, medicinskim sestrama...
Psihologinja Matea Mauer iz županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti, kaže kako situacija, u najistočnijoj županiji u usporedbi s drugim, nije zabrinjavajuća i posljednjih godina bilježi silazni trend opijatskih ovisnika i svake je godine manji ili jednak broj ovisnika o heroinu, a posljednje dvije godine sve je manje i novih ovisnika koji traže pomoć u izvanbolničkoj ambulanti. No, upozorava ona, broj ovisnika se smanjuje, ali sve je više konzumenata mlađe životne dobi koji dolaze zbog konzumacije marihuane i novh vrsta droga, najčešće amfetamina koji se danas lako nabavljaju preko interneta.
- Zato je važno roditelje upozoriti neka kontroliraju što im djeca naručuju i dobivaju preko interneta. Bitno je informirati se jer nove vrste droga se prodaju pod raznim nazivima poput osvježivača prostora, soli za kupanje i pakiraju se u privlačne paketiće kako roditelji ne bi posumnjali. Ovisnici k nama dolaze kada više nema drugog načina i kada se razvila ovisnost o određenoj tvari. Kada ostanu bez droge i bez novca, moraju dobiti zamjensku terapiju kako bi ublažili simptome svoje krize i da bi mogli normano funkcionirati – kaže Matea Mauer. Dodaje kako se na liječenje javljaju najčešće ovisnici o opijatskim drogama u dobi od 30 ili više godina, a konzumenti su sve mlađi, pa je prošle godine u ambulanti bio i dječak od 13 godina!
Miroslav Flego
Stručnjaci
situacija nije tako loša
Trend novopridošlih u padu
Prema podacima policije za 2017., u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo je 1192 ovisnika o drogama, a ukupan je broj novopridošlih osoba sa 71, koliko je evidentirano u istom razdoblju 2016., pao na 27 novopridošlih osoba u istom razdoblju 2017. U Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja u 2017. evidentirano je 7 novopridošlih opijatskih ovisnika, 5 muških i dvije ženske te ukupno 20 novopridošlih konzumenata ostalih droga, 16 muških i 4 ženske. Od ukupnog broja novopridošlih konzumenata većina njih su konzumenti marihuane. U odnosu prema istom razdoblju 2016. zabilježen je manji broj novopridošlih opijatskih ovisnika, a trend novopridošlih konzumenata ostalih droga je također u padu.
Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike