Regija
MEMORIJAL

Odana počast lovcu na tenkove Andriji Andabaku
Objavljeno 8. srpnja, 2018.
Andrija Andabak uništio 32 oklopna vozila
NUŠTAR
U počast legendarnom hrvatskom branitelju Andriji Andabaku iz Nuštra održan je 26. Memorijal "Andrija Andabak" pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
Nositelji organizacije Memorijala, koji se održava u počast legendarnom lovcu na tenkove, ali i svim hrvatskim braniteljima, sinovi su Andrije Andabaka, Marko i Stjepan Andabak, ponosni na svoga oca, ali ponosni i na svoju majku Nadu, koja im je nakon očeve pogibije postala glavni oslonac u životu.
Među ostalima, počast Andriji Andabaku došli su odati i ministar branitelja Tomo Medved i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković.
- Danas se sjećamo jednog velikog junaka, hrabrog hrvatskog branitelja, časnika, našeg dragog prijatelja, pukovnika Andabaka, koji je u Domovinskom ratu ostavio zaista iznimno veliki trag i prenio na sve nas koji smo preživjeli Domovinski rat i na buduće generacije obvezu čuvanja sjećanja na sve ono što su on i svi naši poginuli hrvatski branitelji ostavili kao zalog za budućnost. Ono što je on činio kroz Domovinski rat svojim sposobnostima uništavajući neprijateljska oklopna vozila i tenkove zaista je respektabilno i proučava se i danas u programu vojne izobrazbe - istaknuo je ministar branitelja Medved.
- Andrija Andabak heroj je Domovinskog rata i obljetnice kao što je ova trebaju pokazati svima kolika je velika žrtva plaćena za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske. Neka mladi vide, neka znaju kakvi su ljudi iznijeli pobjedu u Domovinskom ratu - istaknuo je brigadni general Siniša Jurković, izaslanik predsjednice RH.
Program 26. Memorijala "Andrija Andabak" imao je potporu Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva kulture, Hrvatskog povijesnog muzeja, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Nuštar, Grada Vinkovaca, Grada Vukovara i Grada Zagreba. M. Kokaj
Ono što je on činio kroz Domovinski rat respektabilno je i proučava se u programu vojne izobrazbe
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana