Sport
OPET SRETNI JEDANAESTERCI

Rusija je pala,
idemo u polufinale
Objavljeno 8. srpnja, 2018.
Drugi put na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je bila uspješna ne u ruskom nego u ruletu jedanaesteraca

Drugi put u povijesti Hrvatska će igrati u polufinalu Svjetskog prvenstva! Nakon Danske naši su nogometaši dobili i ne ruski, nego rulet jedanaesteraca i protiv domaćina. U utakmici u kojoj smo ponovo stizali suparničko vodstvo, a u produžetku čak preko Slavonca Domagoja Vide došli i u vodstvo. No, sve je moralo završiti s još većom dramom. Rusija je pala, Hrvatska stiže u Moskvu gdje je 11. srpnja čeka Engleska. Hrvatska je stigla "vatrene" iz 1998. godine. Može li ih i prestići?

Zlatko Dalić odlučio je četvrtfinale Svjetskog prvenstva početi u sastavu kao onaj koji je počeo prvi susret u Kalinjingradu protiv Nigerije. Znači, gledajući samo profil igača, bila je to vrlo ofenzivna formacija s Andrejom Kramarićem u momčadi. Ruski mu kolega Stanislav Čerčesov za Hrvatsku se odlučio zaigrati u formaciji 4-5-1 koja se tijekom susreta prilagođavala stanju na terenu gdje se najčešće najisturenijem Dzjubi priključivao Čerišev.

Kramarić poništio Čeriševa

Hrvatska je možda imala ofenzivniju formaciju, ali nije to tako izgledalo na početku. Stekao se dojam kako će Rusi primijeniti "španjolski model". Djelovali su opasnije na početku susreta, a i prvi su zaprijetili. Vida je bio na lijevom boku neodlučan, u sredini lopta je došla do Džube, ali je njegov udarac u vrlo izglednoj prigodi blokirao Lovren. Uzvratio je prvi domaćinu Ante Rebić. Okrenuo je u kaznenom prostoru Kudrjašova, pucao je iskosa, ali je obranio Akinfejev. Rebić je i nakon udarca iz kuta pucao glavom, na koju mu je proslijedio glavom Lovren, ali je lopta otišla preko vratnice. Naš krilni napadač bio je vrlo raspoložen. "Isprovocirao" je prekršaj na 17 metara malo iskosa kad ga je srušio Kutepov. No, Rakitić je iz slobodnog udarca pucao preko vratnice. Dugo se zapravo ništa zanimljivo nije događalo. Tek je u 28. minuti, nakon ubačaja Modrića glavom, u padu loptu prema vratima uputio Perišić, ali nije to bila ni precizna, a ni opasna lopta. Zanimljivo je za istaknuti da je u 29. minuti Hrvatska načinila prvi prekršaj na utakmici. Strinić je nepropisno zaustavio Samedova. Dojam je bio da smo previše mekano ušli u utakmicu. Čvrstoće je sigurno nedostajalo u akciji kada je Rusija povela. Izgubili smo loptu na našoj polovini, pokušao je Modrić spriječiti akciju Rusa, koju je sjajno završio Čerišev, pogodivši lijevom nogom neobranjivo desni kut. Drugi prekršaj značio je i drugi žuti karton Lovrena. Sigurno prestrogo. Ubrzo je i Strinić dobio također žuti karton. Kada smo stekli dojam da smo ušli u "ruski mlin" koji su nam potpuno umrtvili igru, Hrvatska je došla do izjednačenja. Strinić je glavom proslijedio do Perišića, koji je uz aut-liniju gurnuo loptu do Mandžukića. Usamljen u kaznenom prostoru ubacio je Kramariću na glavu, a ovaj iz blizine svladao Akinfejeva. Drugi put na Svjetskom prvenstvu Hrvatska se vratila iz zaostatka.

A Fernandes Vidu

Prema ruskim vratima u 52. minuti Kramarić je prijetio škaricama. U 60. minuti kolosalnu prigodu nije iskoristio Perišić. Strinić je ubacio u kazneni prostor, Kramarić se izborio za loptu, u sjajnoj prigodi Perišić je pucao, pogodio je vratnicu, ali lopta se jednostavno nije htjela odbiti u mrežu, nego je "odšetala" ispred gol-linije. Ubrzo je Brozović zamijenio Perišića, pa je došlo i do rotacija u hrvatskoj momčadi. Bili su to definitivno trenuci kada je Hrvatska preuzela kontrolu igre. Odgovor Čerčesova bio je zanimljv, iz igre je izvadio strijelca Čerišova, a ubacio Smolova. Rusi su dočekali priliku u 72. minuti. Tražili su prostor za šut, na kraju je nakon ubačaja Jerohin sa šest metara pucao glavom, ali preko vratnice. Dojam je da je bio u zaleđu. Uslijedila je i druga hrvatska zamjena, na lijevom boku Pivarića je zamijenio Strinić koji kao da nije bio zadovoljan tom Dalićevom odlukom. Posljednju zamjenu hrvatski izbornik obavio je u 88. minuti, strijelca Kramarića zamijenio je Kovačićem. Malo prerano, jer se samo nekoliko trenutaka kasnije za zadnju ložu uz bolnu grimasu uhvatio Danijel Subašić. Tek u produžetku Hrvatska je mogla aktivirati četvrtu zamjenu, jer očito naš junak protiv Danske nije mogao nastaviti igru. I takav ozlijeđen uspio je Subašić u četvrtoj minuti sudačke nadoknade obraniti udarac Smolovu. Izdržali smo s ozlijeđenim Subašićem i krenuli u naše druge produžetke na Svjetskom prvenstvu, no zanimljivo hrvatski vratar uz pomoć vrijednih fizioterapeuta tijekom stanke, ipak je nastavio igru. Zato nije mogao Šime Vrsaljko. Uhvatio se za koljeno i zatražio zamjenu, pa je u igru ušao iskusni Vedran Ćorluka koji je zakuhao situaciju u 100. minuti, ali Smolov nije stigao. I onda se zatresla ruska mreža. Udarac iz kuta, Vida je pucao glavom, a loptu je propustio Ćorluku koja je završila u mreži. Izdržali smo s prednosti prvi produžetak. U drugom je u 112. minuti Kuzajev odlično pucao na rubu kaznenog prostora, ali je Subašić sjajno obranio pa mu je lopta završila u prsima. Nažalost, u 115. minuti Subašić je kapitulirao. Pivarić je nepotrebno dirao rukom na 17 metara iskosa i zaradio žuti karton. Džagoev je ubacio, a Brazilac Fernnandes glavom pogodio mrežu, pa su o polufinalisti odlučivali jedanaesterci. Nakon kojih je ponovno Hrvatska slavila. U posljednjoj seriji Ivan Rakitić ponovno je bio siguran. Hrvatski nogometaši rastužili su veliku Rusiju, a razgalili srca Hrvata. ma gdje god bili!
Dalibor KELER
Moskva
S ENGLEZIMA 11. SRPNJA
NA956 ndam complicides esElina SAIPAP
SOČI – Fišt stadion. Vrijeme toplo. Teren odličan. Gledatelja: 44.287. Sudac: Sandro Ricci (Brazil) - 7. Strijelci: 1:0 Čerišev (31), 1:1 Kramarić (39), 1:2 Vida (101), 2:2 Fernandes (115). Jedanaesterci: Smolov – brani Subašić, Brozović – 2:3, Džagoev – 3:3, Kovačić - brani Akinfejev, Mario Fernandes – pored vrata, Modrić – 3:4, Ignjaševič – 4:4, Vida – 4:5, Kuzajev – 5:5, Rakitić – 5:6

Žuti kartoni: Gazinski (Rusija), Lovren, Strinić, Vida, Pivarić (Hrvatska). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: DOMAGOJ VIDA (HRVATSKA)

RUSIJA 5 (2,1,1, 1)

Akinfejev 6, Mario Fernandez 7, Kutepov 6, Ignaševič 6, Kudriašov 6, Zobnin 6,5, Kuzajev 6, Samedov 5,5 (od 54. Erohin 6), Golovin 5,5(od 103. Džagoev -), Čerišev 6,5 (od 67. Smolov 6), Dzjuba 6,5 (od 79. Gazinski 5,5).

HRVATSKA 6 (2,2,1,1)

Subašić 6,5, Vrsaljko 6 (od 97. Ćorluka 6), Lovren 6,5, Vida 7,5, Strinić 6 (od 74. Pivarić 6), Rakitić 6,5, Modrić 7,5, Rebić 6,5, Kramarić 6,5(od 88. Kovačić 6,5), Perišić 6(od 63. Brozović 6), Mandžukić 6,5.
1:0

Čerišev je počeo i završio akciju. Uzeo je loptu na sredini terena, odigrao dupli pas s Dzjubom i onda s 20 metara zakucao loptu u gornji desni kut.
1:1

Mandžukić je pobjegao po lijevoj strani došao na šest metara iskosa i onda odlično poslužio Kramarića koji je glavom pogodio lijevi donji kut.
1:2

Modrić je ubacio iz desnog kuta, a Vida glavom sa 8-9 metara pogodio sam donji lijevi kut.
2:2

Džagoev je ubacio iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora zdesna, a Mario Fernandes je bio najbolji u skoku i glavom sproveo loptu u desni kut.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike