TvObzor
SICARIO 2: RAT BEZ PRAVILA

Tanka je linija izmedu kriminala i provođenja zakona
Objavljeno 6. srpnja, 2018.

Film "Sicario 2: Rat bez pravila" uzbudljivi je akcijski triler koji pokreću dva protagonista antijunaka koja kreću duboko u nemilosrdni pogranični svijet trgovine drogom i američke vanjske politike.

Film ponovno udružuje oskarovca Benicija Del Tora, kao tajanstvenog bivšeg odvjetnika, sada ubojicu Alejandra, i operativca CIA-e Matta Gravera, kojeg ponovno utjelovljuje Josh Brolin, u borbi protiv kartela. Alejandro ima zadatak oteti kćer vođe kartela i tako dodatno pogoršati nestabilnu situaciju. "Alejandro na neki način ponovno proživljava što se dogodilo njegovoj vlastitoj kćeri“, kaže Del Toro, "i nešto u njemu se počinje mijenjati." Sudbina mlade djevojke Isabele je neizvjesna, a Alejandro i Matt se sukobljavaju i suočavaju s moralnom dilemom usred rata narkokartela koji raspiruju. Na kraju moraju izabrati između njezina života i pobjede u tom ratu. "Oni započinju ovaj rat podcjenjujući moguće posljedice", kaže redatelj Stefano Sollima. Talijan Sollima izgradio je karijeru na tankoj liniji između policajaca i kriminalaca te potpisuje i projekte popularne serije "Gomorrah" i "Romanzo Criminale (Crime Novel)" te nagrađivane filmove "A.C.A.B.: All Cops Are Bastards" i "Suburra". "Alejandro donosi odluku na temelju svoje savjesti i ignorira naredbe te na neki način objavljuje rat svom partneru", kaže Del Toro.

Na početku filma Matt Graver vratio se sa zadatka na Srednjem istoku i dobiva novi zadatak od svojih šefova u CIA-i. "Ukratko, njegov je zadatak napraviti kaos kako bi se u konačnici uspostavila pravda i kontrola", kaže Brolin. "Matt vjeruje da cilj opravdava sredstvo i da je moral važan samo ako ide u vašu korist", kaže scenarist Taylor Sheridan. Graver se povezuje s Alejandrom, jedinim čovjekom za kojeg zna da mu može pomoći obaviti posao kako treba. "Suočavaju se s nizom okolnosti koje ih navode da preispitaju svoj integritete i gdje se uklapaju u veći politički plan", kaže Brolin.

"Mislim da je jedna od najvećih tema u filmu ljudskost. Alejandro, koji je u prvom dijelu bio na neki način lišen ljudskosti, ponovo ju otkriva, a Matt, u sličnoj situaciji, otkriva svoju humanost kroz niz neobičnih okolnosti", kaže producent Edward L. McDonnell.

Scenarij ponovo potpisuje za nagradu Akademije nominirani Taylor Sheridan, na sveopće oduševljenje producenata.

Sheridan objašnjava kako ova ideja odražava naš sadašnji svijet i nestabilnost trgovine drogom. "U Americi se situacija oko legalizacije određenih droga stalno mijenja, a lijekovi na recept postaju rekreativni lijekovi pa su karteli u potrazi za novim proizvodom za prodaju", kaže Sheridan. Taj proizvod je sada ljudski život: trgovina ljudima preko granice.

REDATELJ
Tema trgovine ljudima ide s redateljem Stefanom Sollimom i dalje od granice SAD-a i Meksika. "Mislim da je to tema koja je aktualna diljem svijeta. Ne samo ovdje u SAD-u. Isto je i u Europi. Ljudi pokušavaju pobjeći iz vrlo siromašnih mjesta i žele biti drugdje, gdje se nadaju boljem životu. No, nažalost, to je rijetko slučaj", kaže on. Nakon nagrađivanih projekata – talijanske TV serije "Gomorrah" o unutarnjim borbama za moć u kriminalnoj organizaciji i talijanskog krimitrilera Suburra, koji povezuje talijansku politiku i organizirani kriminal, Sollima je poželio snimiti američki film. "Težim prikazivanju koncepta anti-heroja i kako motivacija lika koji čini nešto loše nikada nije jednostavna", kaže Sollima. "Često je tanka linija između kriminala i provođenja zakona. Taylor Sheridan i Denis Villeneuve u prvom su filmu stvorili fascinantan primjer toga i bio sam vrlo uzbuđen što imam priliku što te teme mogu dublje istražiti." Sollima kaže da je stil sage Sicario vrlo blizak njegovu stilu rada. Ovaj projekt mu je dao priliku da koristi akciju i fizičke efekte, a ne vizualne, što je jedan od njemu omiljenih načina rada. Snimatelj Dariusz Wolski, poznat po filmovima "Pirati s Kariba" i "Marsovac", odabran je da oživi Solliminu viziju i svijet filma Sicario.
AUTORICA GLAZBE
Glazbu za film "Sicario 2: Rat bez pravila" potpisuje Hildur Guđnadóttir. Godinama je Guđnadóttir bila štićenica i suradnica skladatelja Jóhanna Johannssona, koji je skladao glazbu za Sicario prije nego što je prerano preminuo. Prema Solliminu mišljenju, nije bilo bolje osobe da nastavi rad na tom projektu od Guđnadóttir. "Hildur ima jedinstvenu sposobnost kreirati elektronički zvuk klasičnog instrumenta poput violončela i može razraditi zvuk na tako dubok način da se u konačnici razlikuje od pravog instrumenta", kaže Sollima. "Osim činjenice da je već surađivala s Jóhannom i bila dio istog pokreta, smatrao sam da bi mogla skladati savršenu glazbu za ovaj film." Nastavak rada značio je uključivanje nekih poznatih elemenata u glazbu, ali bez ponavljanja. Producentica Molly Smith kaže: "Hildur je skladala fantastičnu originalnu glazbu koja na trenutke podsjeća na glazbu prvog filma, koju potpisuje Jóhann, ali je svježa i nova i nevjerojatno snažna."
Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike