Novosti
VLASNIŠTVO O KOJEM NITKO NE BRINE

Napuštene kuće postale
su opasnost za okolinu
Objavljeno 5. srpnja, 2018.
APN je u Vukovaru i Baranji otkupio na desetke kuća, ali one sada propadaju

Slavonija i Baranja pune su praznih i zapuštenih kuća koje zbog neodržavanja predstavljaju problem susjedima i prolaznicima.

Ta je tema aktualizirana i na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća Vukovara, kada je vijećnik Srđan Kolar ukazao na napuštene kuće koje je otkupio APN, a sada, zbog toga što o njima nitko ne brine, one predstavljaju opasnost za okolinu. "Te su kuće pune smeća, u derutnom su stanju i ponajprije su opasne za djecu i prolaznike. Znamo tko je vlasnik - to je država. Imamo i mehanizme kojima bismo reagirali", upitao je Kolar.
Ugrožavaju sigurnost
Dražen Čulig, pročelnik vukovarskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, naveo je kako za zapuštene objekte u vlasništvu države učestalo šalju opomene, a u više su navrata nastojali i kažnjavati.

"Nažalost, situacija je takva kakva jeste. Javnim radovima pokušat ćemo takve objekte dovesti koliko-toliko u red, onoliko koliko možemo i koliko stignemo. Dajemo sve od sebe, ali rješavanje toga problema nije jednostavno", rekao je Čulig te dodao kako država i na drugim lokacijama svoje objekte drži iznimno zapuštenima.

Cijelu situaciju dodatno kompliciraju slučajevi kuća čiji vlasnici ne žive u Vukovaru, ne dolaze u njih, možda ih žele prodati, no na njima nema obavijesti da su na prodaju. Tako se šetnjom kroz Vukovar, ili vožnjom kroz Baranju može vidjeti nemali broj kuća za koje se naočigled može utvrditi da u njima nitko godinama ne stanuje. Neke su pretvorene u divlje deponije, na nekima su porazbijani prozori, razvaljena vrata, zarasle su u korov. Jesu li na prodaju teško je utvrditi, a tek u razgovoru sa susjedima mogu se dobiti polovične informacije koje se uglavnom svode na "tu vam već dugo nema nikoga".

Ružica Dufek, vlasnica vukovarske agencije za nekretnine, potvrdila nam je kako ne želi posredovati u prodaji zapuštenih nekretnina. "Svima koji mi se obrate kažem kako moraju ono što je u njihovom vlasništvu održavati. Ne mogu potencijalne kupce u kuću ili poslovni prostor voditi kroz travu i gledati gdje ćemo stati i kako proći do ulaza", rekla je, i naglasila kako nitko nema pravo, živio on na svom vlasništvu ili ne živio takvim nemarom ugrožavati sigurnost okoline.

U slučaju zapuštenih objekata čiji se vlasnici ne pobrinu ni za košnju trave, u pomoć u Vukovaru priskače gradska tvrtka Komunalac i to na poziv komunalnih redara. "Djelujemo u pojedinačnim slučajevima kada komunalni redar procijeni da stanje na terenu ugrožava zdravlje ljudi. I to nam je jedan od najvećih problema s kojim se borimo u suradnji s gradskim vlastima, jer održavanje površina oko takvih objekata nemamo od koga naplatiti. Grad to nastoji riješiti s vlasnicima", naglašava Igor Štrangarević, direktor Komunalca. Pojasnio je kako imaju slučajeva kada vlasnici objekata potpišu ugovor s Komunalcem o održavanju privatnih parcela i taj sustav dobro funkcionira.

Baranja se također susreće s problem napuštenih kuća u državnom vlasništvu.

"APN-ovih kuća koje nikome nisu dodijeljene u Belom Manastiru i prigradskim naseljima ima nekoliko desetaka. Čine nam određeni problem, pa smo za neke intervenirali i očekujemo konačno rješenje", kažu u belomanastirskoj gradskoj upravi. Dodaju kako se nadležni sada više bave nekim drugim stvarima nego kućama koje su svojevremeno otkupljivali od vlasnika koji su, u većini slučajeva, još tijekom mirne reintegracije napustili Hrvatsku.
Bez potražnje
"Uopće nemam saznanja koliko ih ima", kaže bivši dogradonačelnik Belog Manastira Marko Bogatić, naglašavajući kako u vrijeme njegovog četverogodišnjeg mandata, koji je završio prošle godine, potražnje za njima nije bilo. Najvjerojatnije zato jer su u katastrofalnom stanju. Bilo je pritisaka, nastavlja, na stanove, za koje su mnogi mislili da su u gradskom vlasništvu. Oni su, objašnjava, zaista državni, ali nisu otkupljeni, nego su većinom u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. APN-ove kuće je za ‘‘bagatelu‘‘ država otkupljivala neposredno prije i nakon završetka mirne reintegracije. U belomanastirskoj gradskoj upravi u pravu su kada tvrde da se otkupljivalo od onih koji su odlučili napustiti Hrvatsku, ali je većina takvih (otkupljenih) kuća prodana, ili darovana onima koji su u njima trenutačno. n
Dragana KORPOŠ/Ivica GETTO
1997.

godine osnovan je APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama)
OTKUP STAO
Prije desetak godina, unatoč tadašnjoj dobroj ponudi i potražnji, APN-ov program otkupa kuća u potpunosti je stao. Upozoravala je tada na to Zajednica povratnika Hrvatske, koja je od Vlade zahtijevala ponovno pokretanja programa. Tada su raspolagali informacijama kako je u Baranji i na vukovarskom području na desetke kuća spremno za prodaju po ne tako visokim cijenama. Još tada su isticali kako mlade obitelji naveliko odlaze i zbog problema sa stambenim zbrinjavanjem.
Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi