Autoglas
BERLINGO FURGON

Idealno vozilo za male poduzetnike
Objavljeno 3. srpnja, 2018.
Citroën Berlingo Furgon referentni je model za poslovne korisnike i ključan model svojeg segmenta s brojnim inovacijama

Citroën Berlingo, lansiran 1996. i proizveden u više od 1,5 milijuna primjeraka, prepušta pozornicu trećoj generaciji nazvanoj Berlingo Furgon. Ima veću ponudu opreme koja pruža udobnost i modularnost. Krojen po mjeri kako bi se prilagodio svim zanimanjima, dolazi u veličinama M ili XL te ispunjava očekivanja kupaca ponudom dviju verzija nazvanih „Worker” i „Driver” koje se razlikuju po svojoj filozofiji i uporabi, podvozju, razini opreme ili oblogama.

Berlingo Furgon savršen je i učinkovit partner svim poslovnim korisnicima zahvaljujući velikom tovarnom kapacitetu, lakoći pristupa i različitim mogućnostima konfiguracije uz kabinu Extenso ili produljenu kabinu. Berlingo Furgon koristi novu platformu za bolje upravljanje te veću udobnost i sigurnost. Opremljen je s 20 tehnologija za pomoć u vožnji i 4 tehnologije za umreženost, kao i motorima najnovije generacije, kao što su novi dizelski motor 1.5 BlueHDi, benzinski motor 1.2 PureTech ili pak automatskim mjenjačem EAT8. Novi Berlingo Furgon počet će se prodavati na hrvatskom tržištu u prvom kvartalu iduće godine, a Berlingo u izvedbi osobnog vozila stiže u prodaju krajem godine. Tržište za poslovne korisnike činilo je 9,7 % tržišnog udjela marke Citroën u 2017. u Europi što je stavlja na drugo mjesto s više od 72.000 vozila. Postigao je još veću vjerodostojnost u segmentu furgona u kojem je Citroën uvijek utirao put mitskim siluetama modela 2CV, C15, Berlingo te je u njega uveo i prvi dizelski motor, prvi teretni prostor integriran u vozilo i prva tri prednja mjesta. Novi Berlingo Furgon nastao je iz te bogate baštine te označava ponovnu proizvodnju najprodavanijeg modela. Posebni prednji kraj, kojim se jamči više zaštite u svakodnevnoj vožnji, usklađen je s identitetom Citroëna i starijeg brata modela Jumpy. Silueta fluidnih linija posebno je oblikovana na strani, a stražnji kraj iznimno je funkcionalan. Robusnost i praktičnost povećava unutrašnjost koja je dizajnirana za poslovne korisnike, osobito armaturnom pločom kao u zrakoplovu u koju su ugrađene mnoge korisne tehnologije.

Berlingo Furgon nudi najpametnije osmišljen dizajn kako bi se olakšala svakodnevna vožnja uz izniman pristup stražnjem dijelu putem vrata prtljažnika ili dvokrilnih vrata, klizna bočna vrata, brojne korisne pretince i korisnu nosivost (do 1000 kg), pri čemu zadržava širinu između unutarnjih blatobrana kako bi se izravno mogle utovariti dvije europalete.

Citroën Berlingo referentni je model za poslovne korisnike u „praktičnom smislu” i ključan model svojeg segmenta na koji su se tijekom vremena primjenjivale inovacije. Od svojih početaka, u svijetu je proizvedeno više od 1,5 milijuna modela, od kojih je 1,3 milijuna u Europi i više od 470.000 u Francuskoj. Berlingo je 2017., kao ključan model, imao rekordnu godinu u Francuskoj s više od 27.000 registriranih vozila, što je rast od 4 % u odnosu na 2016. S već više od 8000 registriranih vozila, što je povećanje od 25 % u prvom tromjesečju 2018., Berlingo danas predstavlja 40 % registriranih gospodarskih vozila Citroëna te je najbolje prodavano gospodarsko vozilo marke.

Mato Pavličević