Tehno
VELIKA DEVETKA

Test: Samsung Galaxy S9+
Objavljeno 29. lipnja, 2018.
Metalni okvir elegantno zaokružuje telefon, a sve skupa i iz svakog kuta izgleda savršeno

U ruke nam je stigla i perjanica ponude iz Samsunga, model Samsung Galaxy S9+, koji trenutačno nudi možda i najbolje što uređaji na Androidu mogu ponuditi.


U ovo nogometno doba, jer traje nam Svjetsko nogometno prvenstvo, naslov "velika devetka" pobuđuje u mnogih možda neke lijepe uspomene za koje se nadamo da će se ponoviti i na ovom velikom natjecanju. No, ovdje ipak govorimo o jednoj drugoj velikoj devetki. Naravno, riječ je o perjanici ponude iz Samsunga, modelu Galaxy S9+.

 

Savršen iz svakog kuta


Nedavno smo imali u rukama manjeg brata Samsung Galaxy S9, koji je, kako smo to i zaključili, zaista vrhunski uređaj. Stoga, bar jednaka, a možda i malo veća očekivanja postavljamo i pred perjanicu ponude iz Samsunga, model Galaxy S9+. Na prvu, udaljeni par koraka i s pogledom na Samsung Galaxy S9+ i manji S9, primjećujemo kako su ta dva uređaja poprilično slična. S dimenzijama 158,1 x 73,8 x 8,5 mm, model je Plus tek oko 1 cm viši te pola centimetra širi, a s težinom od nešto ispod 190 grama, S9+ teži je oko 25 grama od bratskog S9. Na stranu brojeva, opći je dojam također vrlo sličan. S9+ izrađen je od vrhunskih materijala, kao što su staklo i metal. Prednja i stražnja strana, izrađene od stakla, donose Gorilla Glass 5 zaštitu, pa se možemo pouzdati u dugovječnost bez ogrebotina. Metalni okvir elegantno zaokružuje telefon, a sve skupa i iz svakog kuta izgleda savršeno. Mana uporabe stakla je nešto skliska površina i, naravno, otisci prstiju, no s jednom zaštitnom maskom oba ta problema rješavamo jednim udarcem. Iako je, možemo reći, (znatno) veći od modela S9, i Plus model ugodan je za korištenje, posebice ako imate velik dlan kao autor ovih redaka. U pogledu vanjštine, tu je još uvijek 3,5-milimetarski audio konektor, USB-C, tipka za otključavanje, Bixby, glasnoću i čitač otiska. Poleđina uređaja otkriva jednu bitnu razliku, koju će otkriti tek malo bolje oko. Naime, S9+ ima dvije leće fotoaparata.

 

Profesionalne fotke


Nakon uključivanja Galaxy S9+ dočekuje nas raskošni, veliki i prikazom vrhunski 6,2-inčni 18.5:9 Super AMOLED panel s QHD+ rezolucijom. Golemi prostor zaslona zauzima gotovo čitavu prednju stranu, uz vrlo malo "mesa" pri dnu i vrhu telefona. Zaslon je uvjerljivo jedan od najboljih na tržištu, a Samsungov štedljivi Always ON prikaz vremena nije prevelik zalogaj za bateriju. Zgodno je rješenje i Home tipka koja je na zaslonu stalno, a osjetljiva je na razinu pritiska, stoga s pomoću nje uvijek možete uključiti ekran. Uređaj doslovno leti što se tiče performansi. Kako i ne bi kada ga pogoni Samsungov Exynos 9810 s 8 jezgri i čak 6 GB radne memorije, uz pohranu od 64 GB. Prvo što na takvom zaslonu idemo isprobati je kamera. Ako je ona na S9 bila vrhunska, onda je na S9+ bar dva puta to. Naime, uz glavni 12 MP 1/2,55″ ISOCELL senzor s lećom varijabilnog otvora od f/1.5 do f/2.4 s OIS-om i Dual Pixel PDAF autofokusom, Samsung je ispod nalijepio još jednu 12 MP f/2.4 kameru s telefotolećom za 2x optički zum, s PDAF autofokusom i OIS-om. Sve ovo nabrojano za vas kao korisnika može značiti samo jedno – to je jedna od najboljih kamera na telefonu koju možete kupiti danas. Za snimanje videa na raspolaganju je 4K, a možete snimati i super usporene videozapise s do 960 sličica u sekundi. Prednja kamera za selfije broji 8 MP, a posebna je zanimljivost u ovo nogometno vrijeme i mogućnost izrade vlastitih AR Emojia uz navijačke kockice, dresove itd.

 

Android i Bixby


Kao i kod Galaxy S9, prije ili poslije susrest ćete se s Bixby pomoćnikom u Androidu. Samsung je dosta usredotočen na svog AI pomoćnika, a kako nisu svi oduševljeni AI pomoćnikom unutar telefona i zapravo ga malo ljudi koristi, uz malo vještine moći ćete ga i isključiti. Možda na engleskom govornom području takvi pomoćnici imaju više smisla, ali u Hrvatskoj mislimo da ih rijetki koriste. Sustav je Android 8.0 Oreo presvučen u privlačno Samsung sučelje, a ako ste već koristili Samsungove telefone, bit će vam sve poznato. Za kraj spomenimo autonomiju od cijelog dana, pa i dan i pol, a koju pruža baterija od 3.500 mAh. Cijena od oko 6500 kn očekivana je za nešto što je najbolje na tržištu, stoga S9+ zaslužuje naše preporuke. Marin REŽIĆ

Cijena od oko 6500 kn očekivana je za nešto što je najbolje na tržištu
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike