Osijek
ALENKA OSTAVILA ZAGREB, MATEA RIJEKU

Zaljubile se u Osijek na prvi pogled
Objavljeno 28. lipnja, 2018.

Kad su se na Facebook profilu gradonačelnika Ivana Vrkića na temu ljepote Osijeka javile Riječanka Matea Kukuljan i rođena Zagrepčanka Alenka Medak te dale do znanja da im je Osijek prirastao srcu u tolikoj mjeri da su otišle iz svojih gradova i doselile se ovdje, bilo je to lijep povod za zajedničku kavu. Matea i Alenka samo su dvije od brojnih koje je oduševio grad na Dravi, a kako kažu, najviše im se sviđa zelenilo i sigurnost svakodnevnog života, a što, prema njihovu mišljanju, nije slučaj u nekim drugim gradovima u Hrvatskoj.

- Prije nešto više od pet mjeseci prijateljica me pozvala da joj pričuvam psa dok je bila na putu. No, umjesto da samo toliko ostanem u Osijeku, ja sam produžila boravak, a potom se vratila samo nakratko u Rijeku. Kad sam vidjela da spojene neradne dane i vikende odlazim iznova u Osijek, uvijek i bez iznimke, odlučila sam se trajno preseliti. Grad je uistinu genijalan, stvarno mi je ovdje jako lijepo i baš uživam. Stekla sam i brojne prijatelje i jako sam sretna – poručila je Matea koja je imala sreću pronaći posao, i to u podružnici riječke prodavaonice minerala i kristala. Živi u središtu grada i kaže kako joj je odmor i užitak boravak na promenadi, gledanje mosta uvečer i svih osječkih znamenitosti.

Gotovo iste epitete zamijetila je i Alenka koja se u Osijek doselila iz hrvatske metropole. Danas u Višnjevcu drži Školu za obuku pasa, a ovdje je osnovala i obitelj te ima dvoje djece koje će, kaže, u Osijeku opušteno pustiti van, bez bojazni da će im se nešto dogoditi u parku, na ulici, ili bilo gdje dalje. Suprug je Osječanin i iako su imali priliku živjeti dalje, odnosno on joj je dao na izbor gdje želi živjeti, Alenka Osijek nije ni za što željela ostaviti.

- Osijek je odličan grad i ovdje čovjek ima više vremena za obitelj i opušteniji način života nego što je to, primjerice, slučaj u Zagrebu. Volim osječko zelenilo, ljude i njihovu srdačnost, i to u tolikoj mjeri da čak nisam prihvatila majčinu ponudu da odselimo kod nje u London – ispričala je Alenka, inače licencirana voditeljica tečaja za obuku i školovanje pasa, a u čiju školu dolaze i brojni stanovnici ostalih dijelova Hrvatske. Nedavno je ugostila Splićanku koja se oduševila Osijekom, njegovom toplinom, srdačnim ljudima i gostoprimstvom. U vrijeme trenda iseljavanja ove priče itekako daju poticaj i drugima da učine isto. Ponovimo stoga da su ovo samo dvije od brojnih obitelji kojima je Osijek najljepše mjesto za život i koje su se u vrijeme egzodusa iz Slavonije odlučile ovamo - doseliti! M. Mihelić

DOBAR ŽIVOT
- Drago mi je da bilo tko doseli u Osijek zato jer mu se sviđa grad. To mi potvrđuje kako moja misija nije uzaludna – poručio je gradonačelnik Vrkić nakon razgovora s Alenkom i Matejom, dodajući da je najvažnije osigurati materijalne preduvjete.

- Ne može se živjeti samo od emocija, nego valja i omogućiti ljudima da zarade i dobro žive od svoga rada – zaključuje Vrkić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike