Novosti
ZRENJANINSKA TVRTKA BEK

Tužili Hrvatsku UN-u zbog imovine
Objavljeno 23. lipnja, 2018.

Zrenjaninski mesoprerađivač, tvrtka BEK, prva je srpska tvrtka koja je Hrvatsku tužila Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda zbog svoje imovine koja je ostala u Hrvatskoj nakon raspada bivše zajedničke države.


Kako je srpskim medijima rekao odvjetnik ove tvrtke, Zoran Ristić, BEK-u je Hrvatska 1992. godine oduzela imovinu koju je kupio još 1958. i upisao na sebe u zemljišnim knjigama, a danas je koristi druga tvrtka, iako se vodi na Hrvatsku. Mesari iz Zrenjanina izgubili su spor pred hrvatskim pravosuđem, a povod za tužbu UN-u je taj "što Hrvatska tretira građane i tvrtke kao podanike prvog i drugog reda".


Srpski mediji nagađaju kako će se za BEK-om povesti i druga srpska poduzeća koja su izgubila sporove oko imovine ostale u Hrvatskoj "i više neće tražiti pravdu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, pred kojim su već izgubili dva spora" jer je taj sud ustvrdio kako se ovo pitanje treba riješiti bilateralnim ugovorom Srbije i Hrvatske, koji bi precizirao primjenu aneksa G Sporazuma o sukcesiji.


Srbija je, tvrde mediji u toj zemlji, prije 11 godina predložila Hrvatskoj takav sporazum, ali se ona već deset godina ne izjašnjava, pa će udruga "Oduzeta imovina" predložiti srpskoj Vladi novi bilateralni sporazum s Hrvatskom za provođenje aneksa G.


- Naš prijedlog podrazumijeva povrat imovine koja se danas vodi na Hrvatsku, a o odšteti ćemo poslije razgovarati. Hrvatskoj bismo dali rok da se izjasni o sporazumu, a ako se ne izjasni ili ga odbije, tražit ćemo formiranje međuresorske grupe sastavljene od uglednih stručnjaka iz bivše Jugoslavije. Ako i to odbiju, stvoreni su uvjeti za pokretanje arbitraže u Haagu - objašnjava strategiju Ristić, koji je i predsjednik ove udruge. M.F.

Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat