Novosti
NOVA SVJEDOČENJA O SLUČAJU "LAŽNI MAĐARI"

Balažev: Juhas i Šoja rekli su mi da će mi platiti struju i vodu ako lažem
Objavljeno 23. lipnja, 2018.

Na Općinskom sudu u Osijeku u četvrtak je održano novo ročište u slučaju "lažni Mađari", u kojem Atilu Soka i Gordanu Musa Balaš tužiteljstvo tereti da su Baranjcima plaćali od 100 do 200 kuna da promijene svoju nacionalnost u mađarsku kako bi mogli glasovati na izborima prije dvije godine.


Nakon prvog ročišta u kojem je svjedok Dalibor Vrbanić izjavio da mu je "bivši saborski zastupnik mađarske manjine platio da laže policiji, DORH-u i medijima glede mita od strane Atile Soke", sada je gotovo isto rekla i svjedokinja Zorica Balažev iz Kamenca.


"Šoja i Juhas su me ucjenjivali. Rekli su mi da će mi, ako lažem protiv gospođe Gordane, platiti struju, da će mi vodu riješiti, također su mi prijetili oduzimanjem djeteta. Juhas mi je dao 100 kuna koje je poslao po Korini Deak Tomašić, ali mi je poručio da to ne kažem nikome", stoji u izjavi Zorice Balažev u zapisniku sa sudskog ročišta. Predstavnik DORH-a u postupku htio joj je pustiti snimku iz medija od rujna 2016., na što je Balažev odgovorila: "Nije potrebno da mi se pusti snimka, to sam tada govorila zato što su me na to natjerali Šoja i Korina na način da su mi prijetili oduzimanjem djeteta, a ja bih sve učinila zbog djeteta".


Na upit je li joj optužena Musa Balaš prijetila, Balažev je odgovorila: "Laž je to što sam rekla da je gđa. Gordana došla k meni i da mi je prijetila na način da će mi uzeti dijete, kuću i socijalu ako ne budem glasala za Jankovića. Ja sam to tada rekla na dnevniku zato što su mi platili, i u Državnom sam odvjetništvu lagala zato što sam morala, jer sam se bojala gospođe Korine i gospodina Šoje, a i dandanas ih se bojim." Na upit branitelja drugookrivljene Gordane Musa Balaš, Zorica Balažev je rekla: "Gordana mi nikada nije prijetila da će mi uzeti kuću, socijalu i dijete. Gospodin Šoja također mi je nudio prijevoz za današnju raspravu, ali sam to odbila". Na okolnost ponude od 200 kuna, Balažev je izjavila da je to bila ponuda njezinom tadašnjem suprugu da bude promatrač na izborima, ali je on to odbio.


Svjedokinja Marija Ćirić rekla je kako prvookrivljenog Atilu Soku u životu nije vidjela, a drugookrivljenu Gordanu Musa Balaš vidjela je samo na televiziji i u Centru za socijalnu skrb. Na pitanje zašto se "prepisala" u Mađare izjavila je: "Došla sam na ideju da promijenim svoju u mađarsku nacionalnost zato što sam stara, Srbi me neće sahraniti, a Mađari hoće, promijenila sam nacionalnost zato što mi Mađari hoće pomoći". Na upit o nuđenju novca, Marija Ćirić svjedočila je kako joj "Gordana Musa Balaš nije ni osobno ni na bilo koji drugi način nudila novac da promijeni svoju nacionalnost u mađarsku".

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika stavio je primjedbu na istinitost oba iskaza. R.I.

ODBILA BITI PROMATRAČ NA IZBORIMA

Marija Gabor iz Kneževih Vinograda tvrdila je kako joj je Musa Balaš telefonski nudila 200 kuna da ona, njezina majka i suprug promijene svoju u mađarsku nacionalnost, što je ona odbila. Na pitanje branitelja, nije li joj tih 200 kuna nuđeno da bude promatrač na izborima, Marija Gabor je odgovorila: "Nudila mi je gđa. Gordana da budem promatrač, a sve zato što sam ja napomenula da promatrači trebaju biti naši ljudi, i onda je ona meni ponudila da budem promatrač, što sam odbila, jer bih se trebala pomađariti, a ja to neću". Na upit Sokinog branitelja zašto je protiv Muse Balaš podnijela prigovor na rad Centru za socijalnu skrb, Marija Gabor rekla je da se to dogodilo "nakon što je gledala emisiju Provjereno i tamo gledala Zoricu Balažev (...) te joj je bilo grozno gledati kako netko na taj način iskorištava sirotinju".

Marija Ćirić

svjedokinja

Došla sam na ideju da promijenim sadašnju u mađarsku nacionalnost, zato što sam stara, i jer me Srbi neće sahraniti, a Mađari hoće. To sam učinila zato jer mi Mađari hoće pomoći

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike