Regija
DODATNI NOVAC ZA UREĐENJE DEPONIJA

Od zakupa, najma i prodaje Gradu 7,6 milijuna kuna
Objavljeno 23. lipnja, 2018.
Prošle godine zbrinuto 2000 tona raznog građevinskog otpada s područja Vinkovaca

VINKOVCI - Grad Vinkovci raspolaže s 2188 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu i prema programu raspolaganja tim zemljištem za 2018. za povrat je predviđeno 90, za zakup 1846, a za ostale namjene gotovo 60 hektara. Do sada je raznim oblicima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem bilo obuhvaćeno desetak hektara manje nego ove godine.


Prema dosadašnjem raspolaganju, u zakupu su bila 703 hektara, u dugogodišnjem zakupu 584, u koncesiji 228, u privremenom korištenju 567, a za prodaju su bila određena 104 hektara, ali još nisu otplaćena. Kako objašnjava Marko Jureta, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, za 2017. Grad je prema ovoj osnovi ostvario prihod od 1.858.504 kune i tom novcu valja pribrojiti i nepotrošena sredstva iz programa raspolaganja, a to je prihod od zakupa, prodaje i ostalog u prošloj godini, u iznosu od nešto manje od 6 milijuna, pa je ukupan iznos koji obuhvaća ovaj program 7,6 milijuna kuna.


- Novac se namjenski koristi za katastarsko-geodetske izmjere, za čišćenje i privođenje poljoprivrednoj namjeni zakorovljene površine, za uređenje i izgradnju ruralne infrastrukture poput putova, kanalske mreže, za potpore poljoprivrednicima, sufinanciranje sajmova, za deratizaciju i dezinsekciju, uređenje divljih deponija i za obnovu i rekonstrukciju Certificirane seljačke tržnice – kaže Jureta, dodajući kako je program raspolaganja sredstvima dobivenim na taj način prihvatilo Gradsko vijeće i dostavljen je Ministarstvu poljoprivrede i županijskom Odjelu za poljoprivredu.

Primjerice, prošle je godine vukovarski Komunalac zbrinuo 2000 tona miješanog građevinskog otpada s područja grada Vinkovaca odbačenog na poljoprivredne površine i iz ovih mu je sredstava plaćeno 332 tisuće kuna, a tvrtki Cestorad isplaćeno je 177 tisuća kuna za uređenje nerazvrstanih cesta, dok je za deratizaciju i suzbijanje komaraca plaćeno više od 60 tisuća kuna. Miroslav Flego

Vinkovci se prostiru na 9.412 hektara


Vinkovci se prostire na 9412 hektara, od čega je građevinsko zemjište 3062 hektara, obradive površine 3270, šume se prostiru na 2631 hektaru, eksploatacijska polja su na 92, vodne površine na 246 hektara, a ostale površine zauzimaju 108 hektara. U državnom je vlasništvu nešto manje od tri tisuće hektara, od čega je 2188 hektara poljoprivrednih površina. No u dvije katastarske općine na kojima se prostoru Vinkovci nema predviđenih hektara namijenjenih prodaji, također nema površina predviđenih za zakup za ribnjake ni za zakup zajedničkih pašnjaka. Novac namaknut od najma, zakupa i prodaje zemlje dijeli se prema uobičajenoj formulu - 25 posto ide u državni proračun, 10 posto regionalnoj samoupravi, a 65 posto u proračun lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Vinkovaca. Sva prikupljena sredstva na taj način koriste se strogo namjenski.

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike