Ekonomija
USPORAVANJE INVESTICIJA U DUGOTRAJNU IMOVINU

Vraća li se opet u Slavoniju bauk nelikvidnosti tvrtki?
Objavljeno 23. lipnja, 2018.

Iako ponajmanje želi biti zloguki prorok, Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek, za ovotjedne je dodjele Plakete Zlatna kuna najuspješnijim županijskim tvrtkama upozorio na mogućnost da se lokalnom gospodarstvu opet može dogoditi - nelikvidnost.


A nije govorio bez razloga. Naime, kao jedna od najgorih posljedica opće gospodarske krize iz 2008. godine slavonsko gospodarstvo bilo je pokošeno upravo tom nepogodom. Jer iako je jednom prigodom u Osijeku ovlašteni računovođa Nikola Nikšić izjavio kako “nelikvidnost nije financijski i ekonomski problem, već prije svega pitanje poslovne etike”, tih godina krize ne platiti dospjelu financijsku obvezu, iako postoji novac na računu tvrtke, postalo je posve uvriježeno u hrvatskim gospodarskim krugovima, pa tako ni slavonski poduzetnici nisu bili iznimka.


Prema podacima koje je obznanio HGK, krajem 2009. u Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je 1315 insolventnih pravnih osoba, gotovo 400 više nego istoga dana 2008. ili gotovo dvostruko više nego 2004., kada je zabilježeno 789 tvrtki koje su imale poteškoća u podmirivanju svojih tekućih obveza. Ukupan iznos nepodmirenih prijavljenih obveza na razini najveće slavonske županije tada se približio vrijednosti od 1,5 milijardi kuna.


- Ipak, najviše zabrinjava to što se brojka zaposlenika koji rade kod insolventnih pravnih osoba s 2695 od prošle godine sada i više nego udvostručila. Riječ je o 5877 radnika - upozoravao je tada Kovačević. Godine 2015. ova je “pošast” bila suzbijena. Dok je godinu prije na državnoj razini nelikvidnost ove županije činila sedam posto ukupne nelikvidnosti, te je godine pala na 1,5-postotni udjel, odnosno na iznos od 300 milijuna kuna.


- Ako se nastavi ovim tempom, o tome iduće godine nećemo ni razgovarati - rekao je Kovačević. I doista, dvije godine nije ju spominjao, ali ove godine se ipak nije suzdržao. Jer iako se i dalje bilježi rast ukupnog gospodarstva, pomalo iznenađujuće, slavonski poduzetnici su financijsku godinu završili u minusu od 300 milijuna kuna. Uz novi problem nedostatka radne snage i još uvijek nedovršene situacije oko Agrokora, zabrinjava i usporavanje investicija, prošle godine ono je bilo 20 posto manje nego godinu prije. A kao posljedica svega Kovačević se boji da se, prema modelu domino-efekta, u sljedećih nekoliko godina opet ne “povrati” nelikvidnost.

- Ni danas ju ne spominjem kao važan ekonomski pokazatelj, nego iz straha. Ono što nas je godinama uništavalo danas se svelo na spomen, ali molim krajnu pozornost da nam se ne povrati jer nas je unazađivala posljednjih deset godina - jasan je Zoran Kovačević. Dario Kuštro

Zoran Kovačević

predsjednik HGK ŽK Osijek

Ni danas nelikvidnost ne spominjem kao važan ekonomski pokazatelj, nego iz straha. Molim krajnu pozornost da nam se ne povrati jer nelikvidnost nas je unazađivala posljednjih deset godina.

MANJAK RADNIKA


Drugi “opasan” element na koji Kovačević upozorava smanjenje je broja radno aktivnog stanovništva u županiji. U godinu dana otišlo je novih 3000 radno aktivnih stanovnika, od prije koju godinu sa 125 tisuća sada je taj broj pao na samo 105 tisuća. Stoga se ne može kroz “druge naočale” tumačiti kako je u Osječkoj županiji rekordno niska nezaposlenost, što bi zapravo bio podatak za pohvalu.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike