Osijek
UDRUGA DOKKICA U SKLOPU PROJEKTA "I TATA JE VAŽAN"

Rodna ravnopravnost unutar obiteljskih uloga
Objavljeno 23. lipnja, 2018.

Roditeljska pažnja, zaštita i ljubav najvažnije su stavke u životu svakoga djeteta. U očima djeteta očinska i majčinska ljubav apsolutno je ravnopravna, no u očima odraslih naglasak se većinom stavlja na majke. U sklopu projekta „I tata je važan“ udruga Dokkica održala je igraonicu za Međunarodni dan očeva kojom se istaknula važnost davanja podrške očinskoj ulozi u obitelji.

- Obilježavanje Međunarodnog dana očeva s nazivom 'I tata je važan' zapravo je samo jedan od događaja u sklopu istoimenoga projekta koji Osječka kreativna kućica provodi još od listopada u partnerstvu s Domom zdravlja Osijek i Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Ovaj događaj obilježava završnicu projekta čiji će službeni kraj biti u srpnju, pa nam se učinilo zgodno da obilježimo ovaj dan – rekla nam je Mirna Šmit, dopredsjednica udruge.

Veselu igraonicu na otvorenome posjetili su očevi koji su osobno sudjelovali u projektu i dvadesetak onih koji su se u projekt uključili sa strane. Uz sam projekt pokrenuta je i istoimena kampanja u kojoj je 13 osječkih očeva stalo pred objektiv Marija Milolože i fotografiralo se u situacijama u kojima kvalitetno provode vrijeme sa svojom djecom.

- Sudjelovao sam u kampanji i osobno i profesionalno. Ova kampanja osobno mi je pun pogodak jer smatram da doista treba poticati češće druženje očeva i djece, a profesionalno je bila veliki izazov. Trebao sam doista uhvatiti taj iskreni trenutak između tate i djeteta, što nije bio lak zadatak. Ova me kampanja tako uistinu ispunila u oba smjera - rekao nam je i sam Mario Miloloža, fotograf kampanje.

Igri su se neizostavno pridružile i majke te ostali članovi obitelji. Mirna Šmit dodala je kako cilj ove kampanje nije bio izostaviti neke članove obitelji, a neke više istaknuti, već potaknuti sve članove obitelji da se u igru te odgoj i obrazovanje svoje djece uključe podjednako i ravnopravno.

- 'I tata je važan' zanimljiva je priča koju je pokrenula Dokkica. Iz iskustva bih rekla da u svim našim projektima koje provodimo uglavnom mame budu aktivne i mame su te koje se dolaze informirati vezano uz odgoj i obrazovanje svoje djece, stoga se nama učinilo da trebamo dati podršku i očevima. Jedan od ciljeva projekta jest promicanje rodne ravnopravnosti unutar obiteljskih uloga, ali jednako tako i veći angažman očeva u obitelji - prokomentirala je Šmit.

U parku pokraj sjedišta udruge igrale se se raznovrsne stare i neke gotovo zaboravljene igre: klikeranje, badminton, limbo, gumi-gumi, gađanje mete i rušenje čunjeva. Neki su se očevi sa svojom djecom okušali i u bojenju lica, pa su tako djeca uglavnom bila obojena poput mačaka, pasa i leptira, a djeca su očeve bojala kako bi postali strašna čudovišta. Ovaj je simpatični i veseli događaj donio radost i kvalitetno ispunio dan svima prisutnima i potpuno zaokružio Dokkičinu priču o važnosti očeva u odgoju i obrazovanju djece.Ines Stjepanović

DRUGA DOKKICA SAMOSTALNA OD 2011. GODINE
Udruga Dokkica nastala je kao projekt Udruge za rad s mladima Breza te od 2011. godine, kada su postali samostalna udruga, sudjeluju u brojnim aktivnostima za djecu i mlade. U aktivnostima sudjeluju djeca predškolske i školske dobi: djeca s posebnim potrebama, djeca s poteškoćama u učenju i poremećajima u ponašanju, darovita djeca, ali i opća populacija djece.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike