Osijek
NAKON NAJAVE ISELJENJA HP-a IZ POŠTANSKE PALAČE

Vrkić: Hrvatska pošta mora urediti zgradu iz koje se namjeravaju iseliti
Objavljeno 23. lipnja, 2018.

Ne može se Hrvatska pošta "odužiti" Osijeku i Gradskoj upravi tako da se isele iz prostora Poštanske palače a da prethodno ne urede pročelje. Spreman sam propitati takav scenarij i postaviti ovo pitanje u ime sugrađana, jer ako se već žele iseliti iz Poštanske palače, Hrvatska pošta mora ispuniti obvezu i urediti tu predivnu secesijsku zgradu!

Riječi su to gradonačelnika Ivana Vrkića nakon što smo objavili kako se većina poštara i HP Express sele u Ulicu jablanova, a za što je, kaže, bio i prije obaviješten. Podsjetimo, iz Ureda korporativnih komunikacija HP-a prije nekoliko dana potvrđena je selidba iz prostora u Stepinčevoj ulici, i to radi poboljšanja uvjeta rada te podizanja organizacije rada na višu razinu. Štoviše, u odgovoru stoji da će se prostori na katu Poštanske palače iz kojih se dio radnika preselio na novu lokaciju aktivirati te će biti ponuđeni u najam preko javnog natječaja. Na upit o vlasništvu zgrade iz Ureda odgovaraju kako je zgrada Poštanske palače u vlasništvu Hrvatske pošte, no isto tako da zbog aktivacije prostora koja je tek u planu nemaju više informacija kad je u pitanju njezina obnova.

- U pravilu je najmoprimac zadužen za uređenje prostora koje unajmljuje – stoji u šturom odgovoru Hrvatske pošte. Iako konkretnog odgovora o potencijalnom uređenju pročelja nema, lako je iščitati da će onaj tko se useli u dio prostora preko javnog natječaja biti zadužen za uređenje, a s čim se gradonačelnik Vrkić ne slaže.

- Smatram da ne mogu napustiti prostor samo zbog toga da ne bi morali učiniti taj pothvat, i to ne mogu vjerovati. Mislim da je na Hrvatskoj pošti da se oduži za sve što je grad dao poštama, a ako se već žele iseliti, da ispune obvezu i urede pročelje za vrijeme njihova korištenja. Zgrada je došla u ovu fazu u kojoj jest za vrijeme dok je pošta bila ondje – poručuje gradonačelnik Vrkić, podsjećajući da je zgrada u to vrijeme bila u boljem stanju nego sada. U želji da pronađu povoljnije razloge poslovanja, osječki gradonačelnik moli ih da ispune svoje obveze prije nego što se presele u Ulicu jablanova djelomično ili u cijelosti. Stoga im sugerira da se jave na natječaj Grada Osijeka, a koji se odnosi na spomeničku rentu i u kojem Grad može izdvojiti do 500 tisuća kuna za zaštićeni objekt.

- Imamo osiguran novac, i ja im predlažem da se prijave na natječaj i da udružimo sredstva, pa da se taj posao završi i tako nastavi secesijski niz koji smo započeli na Europskoj aveniji – dodao je Vrkić. M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike