Novosti
OSTAO BEZ 15 GLASOVA, DOVOLJNO ZA POBJEDU HAJDUKOVIĆA

Štaba otišao iz SDP-a zbog izbornih nepravilnosti
Objavljeno 22. lipnja, 2018.

Ne želim SDP-u ništa loše, ali smatram da se u ovoj stranci ne radi dobro, riječi su Dalibora Štabe, još jednog razočaranog i sada bivšeg člana Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Štaba se kao dojučerašnji predsjednik Općinske organizacije SDP-a Đurđenovac, uz Josipa Matkova te Domagoja Hajdukovića, prošle subote natjecao za predsjednika osječko-baranjske stranačke organizacije. Hajduković je odnio pobjedu, a osvojio je dovoljan glasova da se izbjegne potreba glasovanja u drugom krugu.

Međutim, ni ovi izbori nisu mogli proći bez mrlje. Naime, zabilježena je nepravilnost, i to upravo na biračkom mjestu u Đurđenovcu, u Štabinoj bazi. Ondje je izborno mjesto otvoreno prije vremena koje je službeno utvrđeno za početak glasovanja. Izbori za čelnika županijske organizacije SDP-a održavali su se u subotu od 10 do 17 sati. No, nestrpljivi glasači iz Đurđenovca su došli ranije i glasovanje je počelo i prije 10 sati. Članica biračkog odbora imenovana od jednog od kandidata tu je nepravilnost prijavila nadležnoj županijskoj izbornoj komisiji. Konstatiralo se kako se 15 glasova u biračkoj kutiji našlo prije službenog početka.

- Ti glasovi koji su mi u konačnici oduzeti omogućili su da Hajduković ostvari pobjedu u prvom krugu - kaže Štaba. On je nakon izbora uputio prigovor nadležnoj komisiji tražeći da mu se tih 15 glasova pribroji ili da se ondje ponove izbori. Izborna komisiji nije prihvatila njegov prigovor, a sporni glasovi koji su se ranije našli u glasačkoj kutiji oduzeti su mu.

- Nije bilo potrebe za ponavljanjem izbora na biračkom mjestu u Đurđenovcu jer je utvrđeno da je jedan kandidat odnio sve glasove. Nedvojbeno se moglo utvrditi kako bi isto tako bilo i u ponovljenim izborima. Odnosno, nije bilo rasipanja glasova između različitih kandidata, pa nije bilo razloga da se izbori na tom izbornom mjestu ponove, uz činjenicu da i sam kandidat koji je uložio prigovor ne dvoji kako je bilo povrede izbornih pravila - pojašnjava Dejan Šovagović, predsjednik stranačke županijske izborne komisije.

Štaba je u svome "dvorištu", u Đurđenovcu, dobio svih 69 glasova, od ukupno 73 birača s pravom glasovanja. S druge strane, Hajduković se već okrenuo prema planovima za budućnost.

- Počinjemo rad s osvježenim timom, osnaženi novim ljudima - rekao je za naš list Hajduković. Žali zbog Štabine odluke da napusti stranku, ali i kaže kako nije razložno obrazložio svoj posljedni potez. D.Kuštro

RAZOČARANI ČLANOVI SLIJEDE ŠTABU?
Dalibor Štaba slovi za prvog SDP-ovca našičkog kraja, od 1997. godine ima člansku iskaznicu, a tri godine poslije osnovao je SDP-ovu organizaciju u Đurđenovcu. Jedno je to od jačih stranačkih uporišta, na prošlim lokalnim izborima ostvarili su bolji rezultat u odnosu prema izborima prije. Hoće li Štabino napuštanje SDP-a izazvati potrese u lokalnom ogranku? Iako to ne priželjkuje, Štaba je svjestan kako su mnogi razočarani ovakvim razvojem situacije, te nije isključeno kako će i oni slijediti njegov primjer.

Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata