Regija
PEDESET GODINA NAJVEĆE FOLKLORNE PRIREDBE U VALPOVŠTINI

“Ljeto valpovačko” stiže s novim programima
Objavljeno 22. lipnja, 2018.

VALPOVO

Folklornim koncertom HKUD-a Valpovo 1905. pod nazivom "Miris kruva", koji će održati u petak, 22. lipnja, u Centru kulture "Matija Petar Katančić" na svečanosti otvorenja, službeno počinje jubilarno, 50. "Ljeto valpovačko" - najveća kulturna manifestacija amaterskog stvaralaštva u Valpovštini. Prvi se put "Ljeto valpovačko" održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma i Ministarstva kulture.

Iz mnoštva raznovrsnih i bogatih događanja koji će obilježiti ovogodišnju, okruglu, manifestaciju, koja će potrajati sve do nedjelje, 1. srpnja, valja izdvojiti nastup KUD-a Jedinstvo Split u subotu (23. lipnja) u 11 sati na Trgu kralja Tomislava te istog dana otvorenje izložbe "50 godina Ljeta valpovačkog", kao i etnoizložbu Josipa Štefića Kefe u prostoru valpovačkog dvorca.

Novost u programu ove je godine Smotra kulturno-umjetničkih društava Valpovštine "Valpovština u pjesmi i plesu", koja će se održati u nedjelju, 24. lipnja, na ljetnoj pozornici dvorca s početkom u 18 sati. Tom će događaju prethoditi nastup SKUD-a FA "Ivan Kovačić" Zagreb u 11 sati na Trgu, a u 21 sat na istoj lokaciji počinje koncert Tamburaškog sastava "Gazde".

Cijeli idući tjedan Valpovčani i njihovi gosti imat će priliku uživati u nizu različitih izložbi, promocija, koncerata, sportskih susreta, radionica, vrhunskim domaćim i stranim umjetnicima. Tako će u ponedjeljak (25. lipnja) u 11 sati na Trgu nastupiti KUD "Matija Gubec" iz Karlovca, a u večernjim satima u perivoju dvorca u 20.30 počinje tradicionalni "Grofovski lov" - kostimirani prikaz odlaska u lov valpovačkog grofa i njegovih gostiju.

Uz promociju literarnih i likovnih djela povjesničarke dr. sc. Zlate Živaković-Kerže u Gradskoj knjižnici i čitaonici, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Poljske, u utorak se priprema i izložba skulptura kipara i pjesnika Boleka Majerika te orguljaški koncert prof. Mareka Stefanskog. U srijedu će koncert u Centru kulture "Katančić" održati Zagrebački komorni orkestar pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Projekt "Katančićevi dani", uz predstavljanje projekta i predavanje o Matiji Petru Katančiću, također je novina u programu, s intencijom da postane tradicionalan. Ni ove godine neće izostati "Slama kup" - natjecanje jahača u brzini i spretnosti, koje organizira Konjogojska udruga Valpovštine, Državna kulenijada, pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, te promocija 23. Valpovačkog godišnjaka u izdanju Matice hrvatske Valpovo. Uz dječju smotru folklora i nastup mlađih sekcija KUD-ova Valpovštine, i ove će se godine održati koncert pjevačkih zborova i tamburaške glazbe, likovna kolonija "Ljeta valpovačkog" te tradicionalna revija pjevača amatera, a za subotu, 30. lipnja, najavljena je i proslava 20 godina rada valpovačkog Dječjeg vrtića "Maza" te promocija zbirke pjesama Tomislava Šutala "Otpali list".

Središnji dio manifestacije i ove će godine biti u nedjelju, 1. srpnja, kada se u prijepodnevnim satima ispred dvorca Prandau-Normann održava nadaleko znani eko-etnosajam i Vašar "Ljeta valpovačkog" te prezentacija autohtonih jela KUD-ova Valpovštine. Od 17 sati istog dana kreće svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega te smotra folklora, nakon koje će na Trgu kralja Tomislava od 21 sat koncert održati Miroslav Škoro. nIcae ere omanum nitantus, quon viri.Lidija Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike