Osijek
GLAVNA TRŽNICA PUNA SEZONSKOG VOĆA I POVRĆA, ALI I VRGANJA

Sugrađanka Lucija: Rižoto s vrganjima idealan kao prilog te kao glavno jelo
Objavljeno 22. lipnja, 2018.

Glavnu osječku tržnicu ne zovu uzalud "trbuhom grada", a tome u prilog ide ne samo prodaja prehrambenih proizvoda nego i odjeće, po novome i nakita, cvijeća, a tu su i brojni lokali koji nude gotovo sve – od satova, starinskih predmeta, kavu i štošta drugoga.

No, ljeto je počelo i u tom godišnjem dobu brojne Osječane zanima ponuda voća i povrća koja mjesecima ne jenjava. Dok nekom voću prolazi sezona, drugo ga zamjenjuje, a trenutno su najtraženije breskve i marelice koje se prodaju na brojnim štandovima. Cijena im je od 12 do 15 kuna, a pojavile su se i šljive po cijeni također za 15 kuna po kilogramu. U ponudi su i kruške po sedam kuna koliko stoji i kilogram višanja. Osim voća, prodaje se i brojno mlado povrće poput primjerice krumpira kojem je cijena sedam kuna po kilogramu. Zanimljivo je da smo na nekoliko mjesta uočili i prodaju vrganja, a prodavači kažu da je prodaja zadovoljavajuća. U kupnji vrganja čija je cijena 20 kuna zatekli smo i sugrađanku Luciju koja nam je otkrila kakav će specijalitet pripremiti za svoje ukućane.

- Iako ih najčešće pržim na tavi, ovaj put ću napraviti rižoto od vrganja. Potrebno mi je 30 dkg vrganja i toliko riže, potom glavica luka, mala žličica maslaca, povrtnog temeljca oko jednu litru, maslinovo ulje i začini – sol i papar. Vrganje očistim, očetkam i narežem na ploške oko jednog centimetra debljine. U drugoj posudi rastopim maslac, po želji malo slanine i stavim vrganje te ih pržim oko dvije minute. Izvadim ih iz posude i na tu masnoću dodam sjeckani luk, sol i mljeveni papar. U tu posudu dodam ocijeđenu rižu i pržim da upije masnoću, a na nju dodajem vreli temeljac kojeg sam prethodno skuhala – ispričala je naša sugovornica. Pred kraj kuhanja, kaže, doda popržene vrganje, maslinovo ulje i malo maslaca te poklopi i ostavi da odstoji oko pet minuta. Ovo jelo, kaže, idealno je za vruće dane, a iako nekome služi tek kao prilog, dovoljno je, pojašnjava, kao glavno jelo s prilogom, primjerice, sa zelenom salatom. Naša sugrađanka također predlaže i popeći vrganje na tavi što može biti vrlo ukusan prilog. No, brojni Slavonci nerijetko vrganje pripremaju sa omletom, katkad uz dodatak vrhnja za kuhanje. Uz ovo jelo pak može se poslužiti zelena ili čak i sezonska salata.

Inače, od ostaloga povrća, tu je i velika ponuda tikvica koje se prodaju za osam do deset kuna po kilogramu. Paprika, idealna za punjenu papriku prodaje se za dvije kune, a ovih dana na glavnoj osječkoj tržnici u ponudi su i razne vrste kukuruza. Za sada je, kažu prodavači, cijena dvije kune, no ako je suditi po ranijim sezonama, uskoro bi cijena mogla biti i nešto niža.

- Ljudi obožavaju kukuruz i dolaze k meni s narudžbama, čak i za svoje članove obitelji i prijatelje. Nerijetko ga prodam već za pola sata otkako dođem na tržnicu što ne čudi, jer je sladak i vrlo ukusan, a priprema mu ne može biti jednostavnija – ispričala je prodavačica koja godinama prodaje kukuruz.

Zanimljivo je da na tržnici prodavači jaja ne odustaju od "akcijskih" cijena pa se tako jaje može kupiti na komad po 0,80 do 1,60 kuna, ali i primjerice, 30 jaja za (samo) 24 kune. Poznato je da mnogi kupci imaju već godinama "svoje" prodavače i da su domaća jaja s "jako žutim žutanjkom" najukusnija...Marija Mihelić

Zeleni četvrtak: Nektarine, “čupave”, vinogradske i UFO breskve!
Uz najavu prave voćne salate naša je ekipa požurila na ovotjedni Zeleni četvrtak gdje su nas dočekale četiri vrste ukusnih breskvi, točnije nektarine, vinogradske te “čupave” i vrlo neobične, ali nadasve ukusne – UFO breskve! Ovoga tjedna red je došao na OPG Jakobović čija nam je vlasnica Milica Jakobović pojasnila kako breskve uzgaja već punih 20 godina.

- Ova proizvodnja drukčija je od onih koje nisu iz ekouzgoja pa tako mi slabije prskamo naše breskve i doista im to daje poseban ukus. U ponudi imamo i vinogradske i one baš i ne zahtijevaju toliko pažnje koliko ove ostale vrste. Kupcima su zanimljive ove UFO, plosnate breskve koje su vrlo slatke i imaju jako malu košticu, poput koštice trešnje – ispričala je Jakobović koja je za posjetitelje pripremila kolač od breskve, dok je Ljiljana Olujić iz Eko Rural neta ponudila osvježavajući smoothie od bresaka i višanja.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike