Osijek
DIVOVSKI SUNCOKRET OBITELJI KUNA

Za samo tri mjeseca narastao do 3,5 metara!
Objavljeno 22. lipnja, 2018.
Osim divovskog, u dvorištu su izrasli i dvometarski suncokreti

Kad joj je susjeda Anica dala nekoliko sjemenki ukrasnog suncokreta, Ruža Kuna iz Čepina nije ni sanjala što će joj se dogoditi s tom biljkom zlatnožuta cvijeta. Naime, u dijelu vrta planski je posijala sjeme, a potom je krenula osvježiti sadnice na gredici u drugom dijelu vrta, ne znajući da joj je jedna sjemenka slučajno ostala u ruci i potom ispala. Samo tri mjeseca poslije stiglo je iznenađenje – divovski suncokret, visok gotovo tri i pol metara!

- Bilo je to kao u bajci "Čarobni grah", jer je ovaj suncokret naočigled rastao, gotovo metar svakih mjesec dana. Sad je visok gotovo tri i pol metra, što je vidljivo kad stavim do njega četiri metra dugu dasku, pa sam ga morao potšprajcati da ne bi pao – ispričao je njezin suprug Zdravko Kuna, koji kaže da se on i supruga nisu naročito ni trudili oko uzgoja toga suncokreta. Kuna mu je stavio nešto gnoja od zečeva, a supruga je eventualno, kaže, nekoliko puta dodala sredstvo za prihranu i ništa više. Stoga je njihovo iznenađenje još veće, jer jednako su tretirali i suncokrete koje su planski posijali u drugom dijelu vrta. I njihova visina ponešto se razlikuje od uobičajene, visoki su od 1,80 pa do više od dva metra.

- Radio sam dosta po terenima i obilazio polja i kanale i nigdje nisam vidio suncokret kakav je ovdje kod nas izrastao. Obično su visoki do 1,8 metara, odnosno u prospektu Poljoprivrednog instituta za manifestaciju "Dani suncokreta" vidio sam da im je ta visina općenito najveća. Nemam pojma zašto je toliko narastao, a pretpostavljam da je to zbog količine ljubavi s kojom njegujemo ne samo suncokret nego i druge kulture koje imamo. Osim toga, moja je supruga medicinska sestra i tko zna kakav mu tretman daje – u šali kaže Kuna, dodajući da je, kad ga je već krenulo, došao na ideju posijati suncokret. No strahuje, kaže, da neće biti tolikoga kombajna s kojim bi mogao raditi. Na upit što je rekla susjeda Anica, koja je, i ne znajući što daruje, poklonila sjemenke očito posebnoga ukrasnoga suncokreta, Kuna kaže da je i sama bila iznenađena, no nije posijala sjemenke suncokreta kakve mu je dala. No, zato je supruga Ruža dobila ljepotana u dvorištu a da nije ni planirala među sadnicama na gredici zasijati bilo kakav suncokret, a kamoli ovako poseban.

Nakon što suncokretu u rujnu prođe sezona, Kuna će, kaže, uzeti sjemenke i vjerojatno ih podijeliti onima koji ih budu htjeli. U međuvremenu pogledat će može li se prijaviti za kakvo natjecanje. Zna da su uvjeti za rušenje rekorda obično rigorozni, no ističe da se ima čime podičiti. - Ne znam hoćemo li se prijaviti, no stvarno smo iznenađeni ovim divom koji nam raste u dvorištu a da to nismo ni planirali – poručuje Kuna.Marija Mihelić

U DVORIŠTU DOMINIRA 15-METARSKI BOR
Divovski suncokret nije jedino što je iznimno naraslo u dvorištu obitelji Kuna. Prije više od 20 godina Zdravko je svojoj supruzi kupio običan bor u kaliću, visok samo pola metra. Nakon određenog vremena dobili su u dvorištu bor visok ni manje ni više nego - 15 metara!

- Strahovao sam da će se za nekog nevremena bor srušiti na pomoćni objekt u dvorištu i u čijoj je blizini bio i zasađen. Naposljetku sam ga uklonio, no mogu vam reći da je bio jako lijep - priča Kuna, kojem je ove godine rodila i uljana repica, i to u tolikoj mjeri da su mu u čepinskoj zadruzi i u tvrtki Žito rekli da ne pamte toliki prinos, preračunano po hektaru, koliki je bio njegov. Uljana repica, kaže, bila je viša od njega samoga.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike