Svijet
SUPROTNO DESNIČARSKIM MITOVIMA, NJEMAČKA JE PROFITIRALA

Njemačka je na grčkoj krizi zaradila 2,9 milijardi € kao kamate za posuđen novac
Objavljeno 22. lipnja, 2018.

Njemačka se, čini se, najviše okoristila grčkom dužničkom krizom jer je od 2010. do 2017. godine zaradila ukupno 2,9 milijardi eura. To proizlazi iz odgovora federalnog ministarstva financija u Berlinu na parlamentarni zahtjev Zelenih (Die Grünen) u njemačkom Bundestagu, prenosi Euractiv.


"Suprotno svim desničarskim mitovima, Njemačka je masovno profitirala od krize u Grčkoj", izjavio je Sven-Christian Kindler, glasnogovornik Zelenih za proračunsku politiku, u pisanoj izjavi Euroactivu, te dodao kako "ne može biti da njemačka vlada sanira njemački proračun zahvaljujući zaradi ostvarenoj u Grčkoj". Njegova je parlamentarna skupina poslala zahtjev vladi u svezi s takozvanim dobitkom od tržišta vrijednosnih papira (SMP) od 2010. godine, što je rezultat grčkog duga. Odgovor njemačkog ministarstva financija pokazuje da su od 2010. do 2017. godine naknade ostvarene kamatama iznosile ukupno 2,9 milijardi eura. Taj je novac prvo prebačen u Bundesbanku, a zatim u savezni proračun. Računica je potpuno jasna: ne samo da pomoć nije bila ni od kakve štete za Njemačku nego i u doba kad se ionako teško negdje može uložiti novac da bi se ostvarila nekakva zarada, od 2010. Berlin je od Atene ubrao ukupno oko 2,9 milijardi eura kao kamate za posuđeni novac.


Sven-Christian Kindler istaknuo je da Grčka treba „prostora za disanje i prostora za ulaganje” te smanjenje siromaštva u zemlji.


"Destruktivna štednja predugo je i previše štetila", inzistirao je, dodavši kako će njemački ministar financija, socijaldemokrat Olaf Scholz, promijeniti poziciju i poduprijeti olakšanje duga za Grčku. "Grčka sada treba znatno olakšanje duga, ali savezna vlada mora se zauzeti za to. Zemlja je ispunila svoje obveze, a sada Europa mora ispuniti svoje obećanje. Pacta sunt servanda (ugovori se moraju poštovati)", rekao je. O budućnosti Grčke u četvrtak su raspravljali i ministri financija eurozone. Trenutačni program pomoći toj zemlji u obujmu od 86 milijardi eura istječe 20. kolovoza i ministri u Luksemburgu trebali bi se dogovoriti kako da taj kraj protekne „meko" - dakle, koliko bi milijardi Grčkoj moglo biti potrebno dok ne stane na vlastite noge i počne dovoljno posuđivati na otvorenom tržištu novca. Raspravljat će se i o mogućim olakšicama Grčkoj s dugovima koje još uvijek ima. Njemački ministar financija Scholz nije poslao nikakav signal o mogućem položaju Berlina o tom pitanju.V.Tešija

Najčitanije iz rubrike