TvObzor
24. SARAJEVO FILM FESTIVAL

“Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog na otvorenju
Objavljeno 22. lipnja, 2018.
Dan nakon otvorenja, publika će imati priliku razgovarati s Pawlikowskim u okviru programa Kafa sa...

Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festivala bit će 10. kolovoza otvoreno filmom “Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu.

“Hladni rat” koji je oduševio i kritiku i publiku u Cannesu, publici Sarajevo Film Festivala će, u okviru programa Open Air, predstaviti redatelj Pawel Pawlikowski, a film će biti simultano prikazan u Ljetnom kinu i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Dan nakon otvorenja, publika će imati priliku razgovarati s Pawlikowskim u okviru programa Kafa sa... Bit će to njegov drugi posjet Sarajevo Film Festivalu. U okviru 20. izdanja Festivala, 2014. je predstavio film “Ida”, koji je potom nagrađen Oscarom.

Film “Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči dvoje ljudi različitog podrijetla i temperamenta, koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata 50-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, “Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima... Glume: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn.

Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi. Poljsku je napustio s 14 godina. Živio je u u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, da bi se na kraju skrasio u Velikoj Britaniji 1977. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu.

Početak njegove karijere obilježili su dokumentarni filmovi koje je radio za BBC, uključujući From Moscow to Pietushki, Dostoevsky’s Travels, Serbian epics i Tripping with Zhirinovsky. Ova ostvarenja osvojila su brojna priznanja, uključujući Emmy i Prix Italia.

Igranoj se formi okreće 1998. Snima niskobudžetni TV film “Twockers”, a slijede dva dugometražna igrana filma - “Last resort” i “My summer of love”, koje je režirao i za koje je napisao scenarij. Oba filma osvojila su BAFTA nagrade te niz drugih priznanja na festivalima širom svijeta. Nakon toga snimio je 2011. “The woman in the fifth”. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike