Sport
U PETAK STARTA POZNATI LAVAREDO ULTRA TRAIL

Slavonci spremni za avanturu od 123 km i osvajanje Dolomita
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

Lipanj je tradicionalno rezerviran za poznatu utrku iz ultratrail svjetske serije – Lavaredo Ultra Trail na kojoj će ove godine nastupiti trojica Osječana - Dario Majetić, Petar Šokčić i Tomislav Bilandžić - Bild. S njima u četvtak put Italije kreće i dečko iz Rijeke koji je ženidbom postao Našičanin - Damir Masec. Četvorka je spremna za utrku koja je smještena u samom srcu Dolomita, Cortini’d Ampezzo, i čija je dužina staze 123 kilometra, a visinska razlika 5900 metara.


Ljubitelji trčanja, avanturizma i boravka u prirodi sa starta će krenuti u petak (22. lipnja), u 23 sata, a oni najspremniji, najizdržljiviji i najbrži, na cilj će stići za nekih 14 do 15 sati.

Od alpinizma do trčanja


- Na utrci će nastupiti 1500 ljudi, prijava je bilo mnogo više, ali ne mogu svi trčati. Gledaju se itra bodovi i tko ih ima dovoljno na svom kontu upada na Lavaredo Ultra Trail - kaže Dario Majetić koji će u petak krenuti sa starta i želja mu je da se sljedeći dan, u subotu, oko 20 sati pojavi na cilju.


- Mislim da je to nekako optimalno vrijeme u kojem mogu istrčati utrku. Samo da ne bude ozljeda ili nekih nepredviđenih stvari, jer koliko god da je čovjek spreman, treba to sve izdržati - dodaje Majetić kojemu avantura po Cortini’d ampezzo nije prvo takvo iskustvo. Već je trčao 100 milja Istre, Dalmacija Ultra trail, a priprema za izazove na Cortini’d Ampezzo je odradio na - Papuku.


- Cortina i Papuk nisu za usporediti, ali naš Papuk dobro dođe za pripreme. Svake subote je "doza" treninga od 20 km trčanja na Papuku, a u prosjeku sam imao 3000 metara tjedno visinskih treninga. Tu je i vožnja biciklom, utezi... - dodaje Majetić kojemu Dolomiti nisu stran teren. Prije se penjao i alpinistički osvajao vrhove, sada prema gore ide trčeći.


- Alpinizam je ljubav iz mladosti i to je mnogo teži sport od ovoga. Ova utrka jest naporna, trčati 123 km po planinama i teškom terenu mogu samo najspremniji i najizdržljiviji, ali nije kao alpinizam. Tamo se zbog svake pogreške gubi glava, ovdje nema takvih opasnosti i psihički je mnogo lakše.

Avantura u prirodi


Iako će mnogi pomisliti "što im to treba", ili "tko po planinama noć i dan trčati više od 100 km", kod Majetića i društva nema dvojbe i ovo je utrka koju žele i moraju svladati. Je li izlaganje takvom naporu samo neki novi izazov, avantura, dokazivanje vlastite snage samome sebi, ili nešto treće...

 

- Pa sve zajedno. Kao alpinist osvojio sam četiri od sedam najviših vrhova svijeta, uživao sam u tome, ali promijenile su se neke životne okolnosti i prestao sam s tim. Došla je obitelj, djeca, prioriteti su se promijenili, a meni je i dalje ostala ta "ovisnost" o vježbanju i adrenalinu. Tražio sam nove izazove i našao sam se u trčanju i bicikliranju. Volim i utrke na ravnom terenu, odnosno cestovne, ali i ove ekstremne. Recimo na utrci po Dolomitima najviši, i vjerojatno najatraktivniji, dio je staze Tre Cime di Lavaredo, i svatko tko krene sa starta želi doći do njega. A kada si već tamo, onda ideš dalje prema cilju. Volim razvijati svoju vještinu, predan sam i uporan, a to se za ovakve i slične utrke traži - dodao je Majetić koji s dečkima iz Udruge za sportsku rekreaciju Žuti šešir pokušava "natjerati" Osječane na bavljenje sportom i boravak u prirodi. A pred njim, Petrom, Bildom i Damirom pravi je sportski izazov u prirodi.

Ivana Liović

Lavaredo UT je uz Ultra Trail du Mont Blanc te Velebitski Ultra Trail, sam vrh trail utrka u Europi

Sin Vili vjerni pratitelj


Dario Majetić mnogo trči, ali sa svojom Udrugom Žuti šešir i mnogo toga organizira pa se kod njega stalno nešto događa. Osječki polumaraton ne propušta, kao ni mnoge polumaratonske utrke u Hrvatskoj, a tamo u pravilu dobija najglasniji pljesak. Mnogo jači nego što ga dobijaju pobjednici. Razlog je jednostavan, Dario nikada u cilj ne ulazi sam, uz njega je uvijek njegov vjerni pratitelj - sin Vili, kojega otac vozi u kolicima. Vili boluje od cerebralne paralize, no Dario se trudi da njegov sin unatoč bolesti uživa u velikom društvu, aktivnosti, boravku u prirodi...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike