Novosti
MINISTAR UPRAVE NAJAVIO

Na lokalnim izborima preferencijalno glasanje
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je u srijedu da će za iduće lokalne izbore biti uvedeno preferencijalno glasovanje, istaknuvši da HDZ nije protiv preferencijalnog glasovanja, nego protiv snižavanja izbornog praga na četiri posto, kako to predlaže inicijativa "Narod odlučuje", što bi dovelo do još veće fragmentiranosti Hrvatskog sabora. "HDZ-u je stalo da se volja birača na najbolji mogući način preslika u Hrvatski sabor, zato podržavamo preferencijalno glasovanje, koje ćemo uvesti i u lokalne izbore", rekao je Kuščević na okruglom stolu o izbornom sustavu u organizaciji Večernjeg lista.


Kuščević se usprotivio snižavanju izbornog praga ustvrdivši da bi se time u Sabor "uveo nered i bavljenje politikantstvom". Sustav treba stabilizirati tako da sastav predstavničkog tijela na najbolji način izražava volju birača, ali istodobno omogućava potrebnu političku stabilnost, kazao je. Ocijenio je da "Narod odlučuje" želi na štetu desnog biračkog tijela i glasača HDZ-a sebi osigurati političku vidljivost kako bi se, snižavanjem izbornog praga, "ugurao u Sabor".


Ministar uprave ističe kako je stajalište HDZ-a i Vlade da treba mijenjati izborni zakon jer je i Ustavni sud upozorio na nerazmjeran broj birača po izbornim jedinicama. No, istaknuo je, ne pristaju na promjenu izbornog zakona na referendumu, nego konsenzusom u Hrvatskom saboru. "Ljudi koji nemaju politički legitimitet pokušavaju krojiti drukčiju politiku onim ljudima koji imaju politički legitimitet", rekao je Kuščević i poručio da će Vlada do kraja mandata ujednačiti broj birača po izbornim jedinicama. H

Možda ste propustili...