Osijek
CENTAR ZA POLJOPRIVREDNE PODUZETNIKE

Sajam se definitivno seli s Pampasa
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

Mnogo je već varijanti ispričano i oko sudbine tvrtke Osječki sajam i oko potrebe gradnje zasebnog sajmskog prostora. Od ranijeg razmišljanja da se ova tvrtka u gradskom vlasništvu ili posve ugasi, ili pak pripoji nekoj od (većih) gradskih tvrtki, primjerice Športskim objektima ili Tržnici. Poznato je kako ključ njezine sudbine leži u konačnom dobivanju novog sajamskog prostora. I tu je bio cijeli niz različitih varijanti, od one da to neće biti isključivo objekt za potrebe sajmovanja, nego će biti višenamjenska dvorana. Jedna od lokacija bila je odmah uz postojeći prostor na Pampasu, s njegove istočne strane. Druga pak predložena lokacija bila je na prostoru veletržnice, odnosno prostoru na kojemu se nedjeljom održava "pija". Spominjao se i prostor Čepinske zračne luke, pa i posve nova lokacija uz južnu obilaznicu, orijentacijski preko puta Portanove. Za gradnju nove sajamske, ali doista višenamjenske dvorane, vanjskih izložbenih površina, parkirnog prostora, pa i nove prilazne ceste iz smjera "S" ceste, Grad Osijek je, kroz program ITU mehanizma, odnosno Urbane aglomeracije, za realizaciju ovog projekta planirao 11 milijuna kuna.


No dolaskom nove županijske vlasti na čelu s Ivanom Anušićem, ocijenjeno je kako je jedan od županijskih razvojnih interesa također podrška i razvitak sajmovanja u Osijeku, kao središtu županije. Jer, osim Osijeka na području županije, a nećemo pogriješiti ako kažemo i šire, nema izrazitijih, pa i perspektivnijih, sajamskih događanja. Stoga se i Županija odlučila ući u projekt gradnje sajamskog prostora. Srećom, ne kroz gradnju nekog novog "županijskog" prostora, nego se uključiti u gradski projekt. Razgovaralo se na relaciji župan Anušić - gradonačelnik Vrkić, rezultati su obostrano zadovoljavajući, jer i Županija je spremna osigurati dodatni dio sredstava. U tehničkom smislu to znači da bi valjalo dogovoriti vlasničke omjere, prava i obveze jednih i drugih... No ideja je županijskih vlasti dio potrebnih sredstava osigurati prijavom na europski projekt.


U tom slučaju svrha projekta ne bi bila realizacija sajamske zgrade, nego je tom prostoru potrebno odmah naći svrhu i namjenu. A taj novi prostor, koji bi se realizirao udruženim sredstvima Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka i sufinanciran EU novcem, postao bi svojevrsni Centar za razvoj poljoprivrednih poduzetnika. D. Kuštro

STALNI PODSTANARI NA STRELJANI


Svih ovih poslijeratnih godina Osječki sajam zapravo je bio podstanar na prostoru Pampasa koji je "u originalu" projektiran za potrebe streljaštva. Ipak on nudi najviše rasploživog vanjskog i unutrašnjeg prostora koji se relativno lako može preobraziti u prostore izlagačkih štandova. Nije zanemariva ni dobra lokacija Pampasa, jer je povezan javnim prijevozom - i tramvajem i autobusom, a u blizini je osječke obilanice. Najveći nedostak je ipak jed(i)na cesta koja vodi na sajam pa se nerijetko, posebice tijekom sajamskih subota i nedjelja tu znaju stvori prometne gužve.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike