Osijek
ZAUSTAVLJEN PAD BROJA PRVAŠIĆA

U gradskim školama od jeseni puniji razredi
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Ove školske godine u osnovne škole u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji krenut će 135 učenika prvih razreda više no lani

Nakon završetka prošlogodišnjih upisa u prve razrede osnovne škole sve nas je šokirao podatak da smo u Osječko-baranjskoj županiji u samo jednoj školskoj godini izgubili čak 463 prvašića - bio je to najveći gubitak u cijeloj Hrvatskoj! Iz Ureda državne uprave OBŽ-a odmah nakon upisa prvašića zatražili smo stoga podatak o broju upisane djece. U rujnu će u školskoj godini 2018./2019. u 72 osnovne škole na području Županije sjesti 2565 prvašića, odnosno 135 više nego lani - što bi teorijski bilo šest ili sedam razrednih odjela više, no to će se ipak najvećim dijelom odnositi na povećanje broja učenika u postojećim razredima. Naravno, kada se taj broj usporedi s onim iz proteklih sedam ili osam godina, kada smo imali i 2921 učenika prvih razreda, situacija je i dalje kritična. No strmoglavi pad ipak se zaustavio.


Osim u dvije osječke osnovne škole koje na jesen u sklopu reforme obrazovanja ulaze u program "Škola za život" i u koje je upravo zbog toga upisano više prvašića no lani – OŠ Mladost imat će cijeli razredni odjel, a OŠ "Grigor Vitez" nekoliko prvašića više, i u drugim se školama osjeti pozitivan rast, doznajemo od ravnatelja. OŠ Vladimira Becića tako je u novu školsku godinu upisala čak deset prvašića više no lani – 52, u dva razredna odjela od 26 učenika.

Pozitivna nula


- Iz razgovora s drugim ravnateljima, mogu reći da smo svi jako zadovoljni. Kao da se dogodio nekakav "baby boom". Naravno da tu nije riječ o otvaranju novih razrednih odjela, ali razredi su puniji, i to je jako lijepo – kaže ravnateljica Tatjana Kristek, prof. Ipak, pribojava se da to neće biti duga vijeka.


- Ništa nam ne garantira da će se taj broj održati, jer neki se učenici tijekom godine ispišu. Mi znamo imati i desetak učenika godišnje koji se ispisuju jer im obitelj odlazi u inozemstvo, u druge gradove – upozorava ona. OŠ Miroslav Krleža iz Čepina do prije tri godine borila se s gubitkom učenika, onda prvi razred upisuje cijeli jedan razredni odjel više – s čak 19 učenika. Škola i dalje uspijeva održavati taj broj, pa će i u novoj školskoj godini u klupe sjesti točno 399 učenika, baš kao i lani. Laknulo je zbog toga i ravnateljici Branki Mack-Savanović, prof., jer se ne mora brinuti o učiteljima, svi su sigurni. S obzirom na cjelokupnu situaciju, kaže, pozitivnom nulom iznimno je zadovoljna.


- Dva razredna odjela prvašića ove su godine završila prvi razred, a jednako će ih toliko krenuti u školu na jesen – kaže ravnateljica. Prestanak trenda opadanja broja učenika pripusuje sve većoj atraktivnosti Čepina kao mjesta u koje se mnoge mlade obitelji iz grada doseljavaju, zbog različitih razloga. - Čepin postaje sve poželjnije mjesto za život – mirnije je, cijene nekretnina znatno su niže nego u gradu, a opet je sve na dohvat ruke – kaže ravnateljica Mack-Savanović.

Više učenika u OŠ Retfali


A doseljavanje mladih obitelji i u OŠ Retfala jedan je od razloga zašto bilježi trend povećanja ukupnog broja učenika. OŠ Retfala u protekloj je godini među rijetkima upisala više prvašića nego godinu prije, a iako će ove godine u školu krenuti deset učenika više nego lani, bit će dva prvašića manje. Na jesen će u školu krenuti 551 učenik u 25 razrednih odjela, od toga 81 prvašić.


- Sve je više mladih obitelji koje se iz centra doseljavaju u Retfalu, ali tu su i obitelji iz drugih mjesta i gradova. Povećanje smo osjetili i kada smo u školi započeli produženi boravak, jer mnogi roditelji iz Retfale rade u centru. Tako ćemo ove godine upisati deset učenika više nego lani, ali u drugim razredima - ističe ravnateljica Blaženka Jelaš, prof.

- S obzirom na prijašnje godine, kada smo, kao gotovo sve škole, stalno bilježili smanjenje broja prvašića, mogu reći da smo jako zadovoljni - zaključila je. Jasenka Pejaković

PRVAŠIĆI U OSNOVNIM ŠKOLAMA U OBŽ-u


Prema podatcima Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji u školskoj godini 2018./2019. upisano je 2565 prvašića, a 2017./2018. bilo ih je 2430. U 2016./2017. imali smo 2893 učenika prvih razreda, a u školskim klupama 2016./2017. prvi put ih je sjedilo 2769. U školskoj godini 2014./2015. upisana su 2903 prvašića, a 2013./2014. bilo ih je 2860. Najviše učenika prvih razreda posljednjih nekoliko godina zabilježeno je 2012./2013., kada smo imali 2921 prvašića. U školskoj godini 2011./2012. bilo ih je 2859.

Možda ste propustili...

BROJ UPUĆENIH NA KLINIKU ZA INFEKTOLOGIJU KBCA-A OSIJEK MANJI ZA TREĆINU

Epidemija gripe u silaznoj putanji

IZBJEGAVAJU UPRAVLJANJE VLASTITOM NEKRETNINOM

Stotinjak zgrada ne može ili neće izabrati upravitelja

JAVITE SE NA WWW.PANNONIAN.HR

Volontirajte na Pannonian Challengeu!