Svijet
OKRUTNOST U SAD-U

Svijet šokiran razdvajanjem djece od obitelji
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Kanađani su ostali bez riječi gledajući fotografije koje stižu iz SAD-a, izjavio je ministar

Kanada je ostala “zaprepaštena” zbog razdvajanja obitelji migranata koji ilegalno ulaze u Sjedinjene Države, rekao je u srijedu ministar za imigracije te države Ahmed Hussen, dodavši kako Ottawa prati koliko američke vlasti poštuju ljudska prava.


“Ono što se događa u SAD-u jednostavno je neprihvatljivo”, rekao je i ministar prometa Marc Garneau govoreći pred zastupnicima saveznog parlamenta. “Kanađani su ostali bez riječi gledajući fotografije koje stižu iz SAD-a. Dječji život jako je vrijedan, kao i njihova sigurnost, a njihovo blagostanje mora biti naša prva obaveza”, istaknuo je Hussen.


On je u parlamentu u Ottawi ispitivan o oko 2300 djece i mladih migranata koji su odvojeni od svojih roditelja, optuženih da su ilegalno prešli američku granicu. Kanadski zastupnici raspravljali su o zadržavanju američko-kanadskog sporazuma o “sigurnim zemljama trećeg svijeta” koji je na snazi od kraja 2004. i u kojem stoji da osoba koja traži azil mora to učiniti u prvoj državi u kojoj je stigla, bila to Kanada ili Sjedinjene Države. “Mi smo po zakonu o zaštiti imigracije primorani nadzirati poštivanje prava na azil Sjedinjenih Država kako bismo bili sigurni da američki sustav azila uvijek poštuje kriterije za sigurne zemlje trećeg svijeta”, dodao je taj ministar.

Trump ostaje pri svom


Američki predsjednik Donald Trump u utorak je ponovo stao u obranu politike razdvajanja migrantskih obitelji, rekavši da je to jedini mogući način za uspješno suzbijanje ilegalne imigracije. “Ne želim da djeca budu odvojena od roditelja”, istaknuo je, a zatim dodao: “Kada roditelje optužite za ilegalni ulazak u zemlju, stvar koju morate učiniti je odvojiti djecu”. Nastojeći, na potrebi borbe protiv krijumčara koji se “igraju sustava”, Trump je optužio medije da su njihovi pomagači. “Ne želimo da se ti ljudi razbježe po našoj zemlji”, rekao je. “Želimo da dolaze po zakonu i želimo, naposljetku, sustav utemeljen na zaslugama”, dodao je. Američki predsjednik je još jednom optužio demokrate da su krivi za sadašnju krizu.

Striktna primjena

Problem razdvajanja obitelji proizlazi iz striktne primjene američkih zakona prema kojima se ilegalno prelaženje granice kazneno goni. Roditelji koje se uhiti prilikom ilegalnog prelaska granice s djecom odvode se u pritvor u savezne zatvore, a se njihova djeca smještaju se u granična prihvatilišta i o njima skrbi ured za preseljenje izbjeglica. Djeca se ne mogu smještati u zatvore, a odrasli ne mogu biti u prihvatilišta za djecu. Hina

“Amerikanci s pakošću razdvajaju djecu”


Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, kritizirao je u srijedu američku administraciju zbog razdvajanja imigrantskih obitelji, odnosno roditelja i djece, na američko-meksičkoj granici, prenosi Reuters. “Slike tog zločina, razdvajanje tisuća djece od njihovih majki u Americi ostavlja gorčinu”, poručuje ajatolah na svojoj internetskoj stranici i dodaje da Amerikanci s punom pakošću razdvajaju djecu od svojih imigrantskih obitelji. Hamenei redovito osuđuje poteze američke vlade, a posebice je kritičniji od odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma.sporazuma.

Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike