Mozaik
PREDSTAVLJEN NAJVEĆI HRVATSKI GASTROPROJEKT

"Croatia: The Cookbook, Hrvatska kuharica" ima poglavlje Istočna Hrvatska
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

U zagrebačkom restoranu Dubravkin put predstavljen je projekt od velike važnosti za promicanje hrvatske kulture u svijetu, Croatia – The Cookbook, ključno izdanje hrvatske gastronomije s više od 150 vrhunskih jela najboljih hrvatskih chefova - prva moderna i sveobuhvatna monografija hrvatske gastronomije i kulture.


Projekt monografije hrvatske gastronomije obilježava važnu fazu u povijesti hrvatske gastronomske i restoranske scene, a za cilj je imao okupiti i povezati najrelevantnije stručnjake hrvatske gastronomske scene. Povezivanje istomišljenika okupljenih oko sličnih stavova i ideja o upotrebi lokalnih namirnica, suradnji s lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima rezultiralo je stvaranjem knjige koja je odredila budućnost hrvatske gastronomije, ali isto tako knjiga ostaje i kao zalog budućim generacijama.


- Smatrali smo iznimno bitnim, u razdoblju kada hrvatska gastroscena sve više jača, napraviti cjelokupan projekt kojim bismo definirali što je to hrvatska gastronomija, ali i kako bismo brendirali Hrvatsku kao gastronomsku i turističku destinaciju. Projekt na kojem smo okupili najvažnije aktere hrvatske gastroscene orijentir je za budućnost. Hrvatska gastroscena definitivno ima velik potencijal, a naša će monografija to i dokazati - izjavila je Ana Marija Žužul, kreativna direktorica projekta Croatia – The Cookbook, Hrvatska kuharica.


Idejni začetnik projekta, poznati hrvatski chef Mate Janković, uspio je u svom naumu i okupio aktualne hrvatske chefove, točnije, njih 36, od kojih je svaki chef dao svoja 4 autorska recepta. S više od 500 stranica, ova je knjiga i vizualni put kroz Hrvatsku, s više od 150 vrhunskih fotografija krajolika, hrane i atmosfere kroz sve regije.


Kuharica je podijeljena na četiri hrvatske regije: 1. Istra, Sjeverno hrvatsko primorje i Gorski kotar, 2. Središnja Hrvatska, 3. Južno hrvatsko primorje - Dalmacija, 4. Istočna Hrvatska.


- Nije bilo jednostavno okupiti toliki broj tako relevantnih chefova za hrvatsku gastronomiju. Autori znalački interpretiraju hrvatska tradicionalna jela i tradiciju kuhanja te pokušavaju definirati što je to autentična hrvatska kuhinja, s obzirom na sve utjecaje pod kojima je ona nastajala - objasnio je Mate Janković.Projekt Hrvatska kuharica trajno će obilježiti i definirati ovaj naraštaj hrvatskih chefova, koji je zaslužan za velike i važne pomake na hrvatskoj gastrosceni, a, isto tako, projekt je vrlo važan za razvoj hrvatskog turizma jer se sve više pozicioniramo i kao destinacija s vrhunskom gastroponudom. Knjiga uz hrvatsko ima i englesko izdanje, koje će biti odličan ambasador Hrvatske kao važne gastroturističke destinacije. T.K.

AUTORI SU 36 NAJBOLJIH CHEFOVA

Autori su kuharice 36 najboljih chefova: Rudi Štefan, David Skoko, Andrej Barbieri, Priska Thuring, Deniz Zembo, Zdravko Tomšić, Danijel Đekić, Goran Kočiš, Hrvoje Zirojević, Ante Udovičić, Damir Modrušan, Damir Tomljanović, Marin Rendić, Matija Bregeš, Nikola Hrelja, Deni Srdoč, Nenad Posavac, Teo Fernetich, Marijo Čepek, Ana Grgić, Raul Lajtman, Petra Jelenić, Hrvoje Kroflin, Marko Palfi, Goran Stanisavljević, Marko Gajski, Eta Gverović, Mate Janković, Daniela Kramarić, Smiljana Matijaca, Ivan Pažanin, Braco Sanjin, Ivan Tomašević, Željka Kovčalija, Branimir A. Tomašić i Goran Sirovec.

Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

Najčitanije iz rubrike