Regija
NOVI NAČIN ODVOZA OTPADA I NAPLATE U POŽEŠTINI

Tko ne bude razdvajao otpad, plaćat će više
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

POŽEGA - Tvrtka Komunalac Požega predstavila je novo malo vozilo za odvoz otpada iz kanti domaćinstava u brdskim ulicama i prigradskim naseljima gdje nisu mogli dolaziti veliki kamioni za odvoz. Predstavili su i barkod koji će dobiti svaka zelena kanta u domaćinstvima, koju će skenirati vozila za odvoz otpada i po tome će građani ubuduće plaćati konačan račun za odvoz i zbrinjavanje otpada mjesečno.


- Prema zakonu to moramo početi od 1. studenoga, no mi se nadamo da će Komunalac biti spreman i prije. Uskoro će naši djelatnici donijeti u svako domaćinstvo ugovore po kojima će se građani odrediti na koji način i koliko puta mjesečno žele da im se komunalni otpad odvozi. Domaćinstva će po želji dobiti i posude za kompostiranje tako da smanje količinu biorazgradivog otpada, a svako će domaćinstvo dobiti i žute kante za odvajanje plastike. Tako smo građanima omogućili da već u svom domaćinstvu razdvajaju otpad kao što su papir, plastika... i time smanje onu količinu koju će predavati u zelenoj kanti. Za plave i žute kante neće plaćati odvoz, a plaćat će se samo odvoz zelene kante, i to na dva načina. Jedan je paušal, koji će plaćati svako domaćinstvo, a iznosi fiksno 40,68 kuna mjesečno, te pražnjenje zelene kante od 120 litara, koje će se naplaćivati 5,42 kune za svaki odvoz. Oni koji se budu trudili da što više otpada razdvoje i predaju ga u odvojenim spremnicima ili u reciklažna dvorišta imat će nešto jeftiniji odvoz otpada – istaknuo je direktor Ante Bekić. Napomenuo je da će se naplaćivati i ugovorne kazne koje će plaćati građani koji se ne budu pridržavali odredbi ugovora s Komunalcem, odnosno ako u plave i žute kante budu odlagali otpad koji tamo ne pripada, ako budu u kantu stavljali dodatne vreće smeća da se kanta ne može zatvoriti ili uz kantu stavljali dodatne vreće s otpadom.


- Već s početkom srpnja sva prigradska naselja bit će u sustavu prikupljanja otpada. Reciklažno dvorište u Požegi do kraja listopada bit će spremno, a na njemu će se besplatno moći odvajati i predati više od 30 vrsta otpada – istaknuo je požeški gradonačelnik Darko Puljašić, napominjući da će se uskoro pronaći način prikupljanja i odvoza otpada i za stanare u stambenim zgradama.

Budući da na našem području ne postoji kompostana kao ni bioplinsko postrojenje, Komunalac preporučuje opciju usluge s kućnim kompostiranjem. AGM Kruna

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike