Sport
(NE)POZNATO O MESSIJU

Veliki ljubitelj sambe, cumbie i dobre hrane
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Messi je rođen u Rosariju, u istom gradu gdje i Che Guevara. Današnju suprugu upoznao je kada su imali pet godina

Lionel Messi već je cijelo desetljeće velika nogometna priča. Argentinski čarobnjak oduševljava svojim majstorijama na travnjaku, ali ovo nije priča o tome. Ovo je priča o nekim manje poznatim ili posve nepoznatim detaljima iz njegove biografije.

Rođen gdje i Che

Puno ime mu je Luis Lionel Andres Messi, a rođen je u argentinskom gradu Rosariju 24. lipnja 1987. u obitelji srednje klase talijanskih korijena. Otac mu je bio metalski radnik koji je, uz to, trenirao mlade igrače u lokalnom klubu. Inače, u istom je gradu rođen i poznati argentinski revolucionar Ernesto Che Guevara. Poznato je kako je Messi u djetinjstvu ima velikih problema s hormonom rasta. Mjesečna terapija stajala je 900 dolara, što si njegovi roditelji nisu mogli priuštiti i tu se u priči pojavljuje Barcelona, koja je zamijetila njegov talent i pristala plaćati troškove liječenja. Prvi ugovor između Barcelone i Messija potpisan je na salveti. Naime, Carlos Rexach, tadašnji ravnatelj La Masije, nije želio ništa prepustiti slučaju. Kada je pao dogovor o Messijevu prelasku u Barcelonu, Rexach je to odlučio zapečatiti na papirnatoj salveti. Leo je tada imao 13 godina i cijela se obitelj preselila u Kataloniju. Za Barcu je debitirao sa 17 godina u susretu s Espanyolom i postao treći najmlađi igrač u njezinoj povijesti koji je zaigrao za prvu momčad. Posjeduje dvije putovnice, argentinsku i španjolsku, španjolski je državljanin postao 2005., ali je odbio ponudu Španjolaca da zaigra za njihovu reprezentaciju. Messijev reprezentativni debi za Argentinu neće ostati zapamćen po majstorijama, nego po incidentu. Dogodio se u kolovozu 2005. u prijateljskom susretu s Mađarskom. Ušao je u 63. minuti, a 47 sekundi poslije opet je bio izvan terena jer je dobio – crveni karton! Zanimljivo, prvi pogodak u dresu “gaučosa” postigao je Hrvatskoj u prijateljskom susretu u Baselu. Hrvatska je u toj utakmici pobijedila sa 3:2.

Ambasador dobre volje

Messi ne voli gledati nikakve snimke svojih poteza i pogodaka, a ljubitelj je sambe i cumbia glazbe. Pasionirani je ljubitelj hrane, koju voli pripremati sam, osobito delicije s roštilja. Zbog te njegove ljubavi prema hrani Barcelona je bila prisiljena maknuti aparat s prehrambenim artiklima iz svlačionice.

Osim driblinzima i pogotcima Messi se ističe i svojim humanitarnim radom. UNICEF-ov je ambasador dobre volje, posjeduje zakladu čiji je cilj djeci osigurati najbolju moguću naobrazbu i medicinsku skrb. Vrlo je vezan uza svoje okruženje iz djetinjstva i često donira novac medicinskim i obrazovnim ustanovama u Rosariju. Povezanost s djetinjstvom potvrđuje i činjenica da se 2017. oženio s Antonellom Roccuzzo, koju je upoznao kad su imali samo pet godina. S njom ima sina Thiaga, koji već ima ugovor s Newell's Old boysima, Leovim matičnim klubom. Ugovor je potpisan kada je Thiago imao samo 72 sata. Leo je prvi igrač u povijesti koji je osvojio četiri Zlatne lopte, nagrade koje FIFA dodjeljuje najboljem igraču godine. Osvojio ih je zaredom, a prvi je igrač u povijesti koji je triput osvojio Zlatnu kopačku, nagradu koja dolazi u ruke najboljem strijelcu u Europi. Japanski zlatar Ginza Takana izradio je u zlatu repliku Messijeve lijeve noge, a taj je rad 2011. godine prodan za 5,25 milijuna dolara. Sav novac otišao je u zakladu za žrtve potresa i cunamija koji su te godine pogodili Zemlju Izlazećeg Sunca.

Dalibor KELER
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku