Ekonomija
POZITIVNI ISKORACI

Hrvatska poboljšala poziciju na ljestvici digitalne konkurentnosti
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne objavio je rezultate izvješća "IMD – Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti 2018." prema kojemu je Hrvatska zauzela 44. mjesto od ukupno 63 vodeće svjetske ekonomije. Poboljšanje je to pozicije za četiri mjesta u odnosu prema lani. IMD - Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti analizira i rangira sposobnost zemalja da usvoje digitalne tehnologije kako bi potaknula njihovu primjenu u javnim uslugama, poslovnim modelima... Temelji se na analizi znanja, tehnologija i spremnosti za budućnost. Svaki od tih faktora podijeljen je u tri potfaktora koji sadrže 50 kriterija. Faktor znanja odnosi se na nematerijalnu infrastrukturu koja naglašava proces digitalne transformacije kroz spoznaju, razumijevanje i učenje novih tehnologija. Tehnološki faktor procjenjuje cjelokupni kontekst kroz koji je omogućen razvoj digitalnih tehnologija (zakonodavni okvir u skladu s tehnologijom, dostupnost kapitala za ulaganja i tehnološka infrastruktura). Faktor spremnosti za budućnost ispituje stupanj usvajanja tehnologije od strane vlade, gospodarstva i društva općenito.

- Konačno svjedočimo poboljšanju pozicije Hrvatske na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti. Rezultat je to i pozitivnih iskoraka koje je napravila Vlada u afirmaciji informacijskih tehnologija u javnom sektoru i obrazovanju te daljnjim pomacima u korištenju e-usluga. ICT je horizontalna industrija koja utječe i omogućava rast konkurentnosti i svih ostalih industrija, uključujući i javni sektor, te snažnijom primjenom ICT-a možemo omogućiti ubrzani razvoj Hrvatske - istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, i dodao da kako bismo dosegnuli potrebne tehnološke standarde i značajnije pomake u ovom dijelu, moramo se još odlučnije postaviti na provođenje digitalne transformacije gospodarstva i društva. Ne smijemo odgađati donošenje odluka koje će podržati daljnji razvoj ICT infrastrukture.Z.R.

Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost

- Konačno svjedočimo poboljšanju pozicije Hrvatske na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti, a kako bismo dosegnuli potrebne tehnološke standarde i još značajnije pomake u ovom dijelu, moramo se još odlučnije postaviti na provođenje digitalne transformacije gospodarstva i društva. Ne smijemo odgađati promjene i usklađivanja strateškog okvira te donošenje odluka koje će podržati daljnji razvoj ICT infrastrukture.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora