Kultura
U UMJETNIČKOM PAVILJONU "KALEIDOSKOP" KSENIJE TURČIĆ

Stvarnost kolažirana u kaleidoskopsku igru
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

ZAGREB

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu do 1. srpnja može se pogledati izložba "Kaleidoskop" multimedijalne umjetnice Ksenije Turčić (1963.).

- Umjetnički paviljon, dojmljivog, izduženog, a križnog oblika sa staklenom kupolom, inspirirao me na razmišljanje da ne bude tretiran samo kao posuda koju punimo svojim radovima, nego unutrašnji oblik koji se iluzijom otvara prema izvanjskom okruženju nekog svijeta, kojeg obično otkrivamo i doživljavamo u vlastitoj tišini - kaže autorica, koja je 15 prizora snimala u različitim dobima dana, tijekom jedne godine.

- Iako je riječ o doslovnom prenošenju postojeće, neposredne stvarnosti mjesta, njegovo izdvajanje i premještanje stvara sugestiju prisutnosti nekog drugačijeg, izvanvremenskog reda. Fragmentirani prizori zbilje, više ili manje manipulirani postprodukcijskim procesima – ubrzavanjem vremena, preklapanjima i stapanjima oblika – kolažirani u kaleidoskopsku igru unutar, ali i izvan svojih okvira, ne predstavljaju više stvarnost, nego je iznova interpretiraju kako bi pokrenuli mentalne procese, refleksije o individualnom bivanju na sjecištima vremena i prostora u koji su upisani tragovi povijesnih mijena - piše Radmila Iva Janković, jedna od kustosica. N.Vek.

Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike