Kultura
KONCERT U AMFITEATRU EURODOMA

Uzbuđenje i Zumbića i publike - na najjače!
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Odrastanje u zboru i uz zbor mališanima svakako podiže samopouzdanje, ali im i obogaćuje život novim prijateljima

Roditelji, braće i sestre, bake i djedovi nestrpljivo su tu večer u amfiteatru Eurodoma čekali početak koncerta Dječjeg zbora Osječki zumbići. Uoči koncerta, gotovo su svi sjedili na svojim mjestima, no kada su Zumbići doskakutali na pozornicu (improviziranu od stuba), i publika se raširila na sve strane, jer su svi htjeli biti što bliže izvođačima. Njima to ni najmanje nije smetalo jer su naviknuti na scenske nastupe - kojih tijekom bogate (i uspješne) sezone uistinu odrade mnogo - a i u publici su im poznata i voljena lica.

Iako je vrlo važno bilo zabilježiti fotoaparatom ili mobitelom što više trenutaka, pozorno je publika pratila Zumbiće, koji su pod vodstvom dirigentice Majde Milinović i uz klavirsku pratnju Martine Prolete (mlađa) te Zvonimira Glibušića (starija skupina) nizali poznate dječje pjesmice. Osmijehe zadovoljstva i ponosa s lica nisu skidali ni slušatelji, ali ni pjevači, iako su neki imali tremu kada je na njih došao red na solonastup. I mlađa i starija skupina sve je svoje zadatke odradila itekako profesionalno, čemu svakako pridonosi činjenica da vidno uživaju u onom što rade. Ili, kako to kaže voditeljica Majda Milinović: "Uzbuđenje je prije koncerta, ali i tijekom cijeloga koncerta - na najjače!"

Iako sama kaže da za rad s djecom treba strpljenja, Majdi Milinović roditelji zahvaljuju i na autoritetu i na nježnosti.

Neki budući Zumbići glasno su pjevušili pjesmice, sjedeći mamama i tatama u krilu. Nije nedostajalo ni plesača, koji nisu mogli odoljeti razigranom ritmu pjesama. Priznali su neki roditelji da su ih njihovi mališani iznenadili nastupivši kao solisti, no godine pjevanja i sjajna atmosfera na probama "liječe" i taj nedostatak hrabrosti.

Večer uoči svečanog obilježavanja 20. rođendana Polifonije, led su na završnom koncertu probili mlađi zumbići, oni predškolske dobi. Nakon njih, svjetla pozornice i oči publike bile su uprte u stariju skupinu, tzv. zlatne zumbiće.

Njihovi su se nastupi razlikovali tek u izboru repertoara. Gotovo školski sat pjevali su dječje hitove, ali i poneki naslov koji ne bismo očekivali na repertoaru mališana njihove dobi - od pjesama za djecu predškolske dobi sve do umjetničkih skladbi hrvatskih i inozemnih skladatelja. Kako kaže dirigentica Milinović, poneka im se pjesma učini zabavna ili smiješna, pa ju nauče. Koz svaku se pjesmu nešto nauči, kako u glazbenom, odgojnom, tako i životnom smislu!

Ako baš svi ne propjevaju kao slavuji, odrastanje u zboru i uz zbor svakako im podiže samopouzdanje, obogaćuje život novim prijateljima. Važno je ne odustati kad je teško - njima ili roditeljima.Narcisa Vekić

OD ZUMBIĆA DO DIRIGENTICE
Četiri i pol godine bilo je Majdi Milinović, sadašnjoj dirigentici Zumbića, kada je započela svoj pjevački put, koji ju je 20-ak godina kasnije doveo na čelo tog istog zbora, ali i na Akademiju za kulturu i umjetnost. I nakon uistinu brojnih nastupa, Majdu tata vjerno prati, ponosno fotografira svaki njezin korak i pokret - podijelila je s publikom intimni trenutak 27-godišnja dirigentica.

Osječki zumbići djeluju 26 godina, a posljednjih su 20 godina u sklopu Polifonije, udruge koja je odnedavno izrasla u Institut za zborsku glazbu.

Majda Milinović, dirigentica

- Poneka pjesma učini nam se zabavna ili smiješna, pa ju naučimo i uvrstimo u svoj repertoar. Koz svaku se pjesmu nešto može naučiti, kako u glazbenom, odgojnom, tako i životnom smislu!

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas