Sport
KAKO PROTIV MESSIJA?

Recept za Argentinu: Hrvatska kreativnost i islandska obrana
Objavljeno 19. lipnja, 2018.
Messija je nemoguće zaustaviti, može ga se samo limitirati u broju prilika

Hrvatsku na drugom koraku u Rusiji čeka najzvučniji suparnik Argentina. Izbornik Zlatko Dalić otkrio je kako ima dvije opcije koje razmatra za taj susret. Jedna je, naravno, na travnjak poslati momčad koja je pobijedila Nigeriju, a druga je s nekim modifikacijama. U prijateljskim susretima uoči odlaska u Rusiju Dalić je isprobavao varijantu s Domagojem Vidom na lijevom braniču, a taj je eksperiment bio upravo namijenjen susretu s Argentinom.

Badelj ulazi?

Druga bi se promjena mogla dogoditi u sredini terena. Odnosno da u momčad uđe Milan Badelj kako bi se dodatno zgusnula sredina, a na klupi bi ostao Andrej Kramarić. Konačnu odluku Dalić je već vjerojatno donio, ali teško da će je podijeliti s javnosti. Sve te Dalićeve dvojbe kreću se u jednom smjeru – kako se na najbolji način nositi protiv najboljeg svjetskog igrača Lea Messija. Postavljanje Badelja kao osigurača iza leđa Modrića i Rakitića trebao bi biti dodatni adut za zatvaranje koridora kroz sredinu u kojima se voli kretati Messi, a Vida na lijevom boku samo je „betoniranje“ tih prostora kroz koje se „šunja“ najbolji svjetski nogometaš. Naravno, ostaje i sasvim realna opcija da lijevog beka i dalje igra Ivan Strinić, koji je tu poziciji vrlo dobro odradio u susretu s Nigerijom. Kako bilo, Badelj je svjestan kakav ga gadan posao očekuje ako mu izbornik povjeri ulogu startera.

- Kad je Messi u pitanju, tajni nema. Svi znamo kuda se i kroz koje koridore on kreće, ali ne znam kakva je korist od toga s obzirom na njegovu igračku klasu - smatra Badelj.

Zapravo, Messija je nemoguće zaustaviti, može ga se tek limitirati u broju prijetnji koje će odaslati prema našim vratima, a to je jedino moguće naglašenim kolektivnim djelovanjem u defenzivi. Nitko ne smije „spavati“ ili „kopati nos“ ni u jednom trenutku jer to može biti kobno. Treba pokušati spriječiti distribuciju lopte prema njemu jer Argentinci u igri gotovo uvijek traže njega. Naravno, i to je lakše reći nego napraviti. U toj varijanti ako bi se Vida iz sredine preselio na lijevu stranu, u momčadi bi se našao i Vedran Ćorluka. Naime, stoperi neće imati ništa ugodniji zadatak zaustavljanja Sergija Agüera. On je „fox in the box“ kako bi rekli Englezi i ne smije mu se ostaviti baš nimalo prostora unutar šesnaesterca jer on to kažnjava nemilosrdno. Sve su to detalji o kojima Dalić mora voditi računa pri odabiru momčadi.

Argentinske mane

Kada govorimo o Argentini, spominjemo fenomenalne pojedince, i to u ofenzivi. Iza njih postoje rupe koje ozbiljne reprezentacije moraju znati iskoristiti. Jedan dio recepta pokazao je i Island, koji se vrlo organizirano i kompaktno branio protiv nasrtaja Messija i društva, a znao je i iskoristiti slabosti koje Argentina ima u sredini i obrani svoje momčadi.

- Igra Islanda ponudila je dio odgovora kako se može igrati protiv Argentine. Govorim o defenzivi, ali mi smo Hrvatska i nećemo se samo braniti već ćemo pokušati držati ravnotežu u igri. Trebat će nam brz protok lopte i dobre kretnje bez nje jer Argentina nije baš najbolja u branjenju međuprostora. No, neću sad otkrivati što pripremamo. Uvjeren sam kako ćemo pronaći načina da im nanesemo štetu - kaže Badelj.

Ako želimo igrati i napasti Argentinu, onda nam Vida na lijevom boku ne znači previše. On će obrambeno odraditi posao na visini, ali prema naprijed malo toga može donijeti. Zapravo, to će vjerojatno biti najveća izbornikova dvojba. Lovren i Vida su protiv Nigerije u tandemu djelovali vrlo uvjerljivo, a znate i sami kako se puno toga u momčadi može rotirati, ali u posljednju se liniju dira samo u slučaju krajnje nužde. Po svemu ispada kako je najbolji recept za Argentinu – hrvatska kreativnost i islandska obrana. Pitanje je može li Dalić pronaći formaciju koja će kvalitetno ujediniti te dvije stvari.

Dalibor KELER
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini