Osijek
TRAGOM PRIČE O NOVIM ZAPOŠLJAVANJIMA I RASTU PLAĆA

Radnici Unikoma do kraja
lipnja u borbi za veće plaće
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

Kako krajem lipnja ističe kolektivni ugovor dvaju radničkih sindikata tvrtke Unikom, sindikati su krenuli u nove pregovore o kolektivnom ugovoru, a njihov je cilj, između ostalog, i podići plaće za oko 350 djelatnika ove gradske komunalne tvrtke.

Da su u tijeku pregovori sa sindikatima potvrdio nam je i direktor Unikoma Davor Vić.

Nama je cilj uskladiti materijalna prava naših djelatnika s učinkovitošću nas kao službe koja je od javnog interesa i koja se financira od strane naših sugrađana te preispitujemo koliko bi se jednoobraznim povećanjem plaće svim djelatnicima postigao taj cilj. Naime, kao što ne pridonose sva radna mjesta u jednakom značaju funkcioniranju tvrtke, tako ni unutar radnih mjesta ne pridonose svi pojedinci u jednakom značaju kvaliteti i pravovremenom obavljanju naših djelatnosti. Stoga bi princip “svima jednako” prije svega mogao imati demotivirajući efekt na većinu naših djelatnika koji se trude i daju svoj maksimum. Tomu treba pridodati i činjenicu da iznosi prosječnih plaća radnih mjesta s najnižim koeficijentima te s najvećim brojem izvršitelja ne ugrožavaju egzistenciju naših djelatnika. Početna neto plaća u Unikomu za najjednostavnije poslove je oko 3.800 kuna, a nakon nekoliko godina se penje na preko 4.000 kuna, dakle mi nemamo nikoga na minimalcu - naglašava Vić.

Načelan dogovor je da se preispita postojeća sistematizacija, izvrši ocijenjivanje djelatnika, no kako su pregovori oko ostalih stavki ugovora još u tijeku poslodavca o njima ne bih htio dalje. Inače, priča o plaćama i zapošljavanju u Unikomu, započela je na prošloj sjednici Gradskog vijeća, kada je HDZ-ov vijećnik Mario Opačak zatražio odgovore od gradonačelnika Vrkića i Unikoma o navodnim novim zapošljavanjima i povećanju plaća u ovoj gradskoj tvrtki. Vić mu je tada odgovorio kako se zapošljava tek zamjena za voditelja voznog parka zato što dosadašnji djelatnik odlazi u mirovinu.

Nevezano uz kolektivni ugovor mi smo povećali plaće tek osobama u knjigovodstvu. No, treba reći da je smanjen broj knjigovođa s 12 na 8 osoba, a to radno mjesto imalo je koficijent 1,41 što je primjerice koeficijent djelatnika na odvozu otpada i zelenim površinama. Također, dosadašnjoj tajnici pridodani su poslovi provedbe postupaka jednostavne nabave i izrade te vođenja evidencije odnosno registra ugovora iz tog područja, sukladno novim obvezama iz Zakona o javnoj nabavi.

Na opasku Milana Opačka, kako djelatnici Unikoma zarađuju plaću svom direktoru Vić kaže: "Smatram da jedni drugima zaradimo plaću, svatko u sklopu svojih dužnosti. Unikom danas košta godišnji proračun 12 milijuna kuna manje nego 2013. kada sam imenovan, a što se ni u jednom slučaju nije odrazilo na broj djelatnika i njihove plaće, a to su rezultati rada uprave", poručuje Vić.Nefreteta Zekić Eberhard

DODATAK NA SRAMOTU - URBANI MIT
Dodatak na sramotu djelatnicima Unikoma, zbog čišćenja ulica ili nošenja kanti ne postoji i kako kaže direktor Unikoma, to je urbani mit. No, usporedili smo i plaće u drugim komunalnim tvrtkama. Tako smetlar s deset godina radnog staža i dvije odrađene nedjelje u splitskoj Čistoći zaradi plaću od oko 9.000 kuna. Smetlari su još bolje plaćeni u Njemačkoj, gdje plaće u prosjeku iznose preko 2.200 eura

Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike