Regija
ZAHVALA ZA OBITELJ I ŽIVOT

Milorad hodočasteći u 15 godina propješačio na tisuće kilometara
Objavljeno 19. lipnja, 2018.
Prvo je išao po domaćim svetištima, a prošle se godine zaputio u Lourdes, Santiago de Compostelu i Fatimu

OKUČANI - Malo se tko može pohvaliti propješačenim tisućama kilometara u komadu, a upravo je to ostvario Milorad Oršulić, hodočasnik iz Okučana, kojega smo i tijekom ovoga razgovora zatekli na Marijanskom zavjetu za Domovinu. Hodočasti on već 15-ak godina, isprva po domaćim svetištima, a prošle godine ostvario je svoju dugogodišnju želju da hodočasti u Lourdes, Santiago de Compostelu i Fatimu.


- U meni se sedam-osam godina razvijala želja za ovim putem, a prošle sam godine odlučio i ostvariti ju jer sam se tada, a to kao vjernik mogu reći, osjetio pozvanim - objašnjava Milorad, koji je na put krenuo 11. veljače, na Gospu Lurdsku. Za početnu točku puta odabrao je perivoj samostana časnih sestara u Okučanima, gdje se nalazi kip Gospe Lurdske.


- Trebalo mi je 60 dana da prijeđem put dug oko 2000 kilometara, a ondje sam dočekao predstavnike Hrvatske vojske koji su obilježavali 25. obljetnicu hodočašća u ovo svetište - kaže Oršulić.


Kako je lani bila 100. obljetnica ukazanja Gospe u Fatimi, svoje pješačenje nastavio je Putem svetog Jakova do svetišta Santiago de Compostela te nastavio do Fatime.


- Ovaj dio rute prošao sam djelomice pješice, a dio autobusom jer sam htio biti na misi koju je držao Papa. U Santiago de Compostelu došao sam na Veliki četvrtak, gdje sam proslavio uskrsno trodnevlje, a kao posebnu milost doživio sam to što su mi se ondje pridružili kći i zet te sam uz obitelj proslavio ovaj veliki blagdan - zahvalno dodaje Oršulić.


Obećanje koje je sam sebi dao, da će tijekom hodočašća izmoliti tisuću krunica i litanija održao je, a motivi koji su ovoga 66-godišnjeg umirovljenika ponukali na ovako dalek put zahvala je Bogu i Gospi na obitelji u kojoj su tri kćerke, te na daru života jer, kako kaže, neizmjerno je zahvalan što mu nitko nije smrtno stradao u vrijeme Domovinskog rata. Naime, Oršulić je rodom iz župe Dolina kod Bosanske Gradiške te je i sam spašavao glavu plivajući preko Save.


Njegov put od Okučana preko Slovenije, Italije i Španjolske do Portugala trajao je 90 dana s ukupno prijeđenih 3000 kilometara. Zanimljivo je da tijekom hodočašća nije doživio ni jednu neugodnost, a čak mu je i policija nudila pomoć. Sa sobom je vozio kolica s potrebnom opremom za kampiranje i osobnim potrepštinama, ali nije bilo potrebe za postavljanjem šatora. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i internetu, obitelj i prijatelji organizirali su mu noćenje u prenoćištima i hostelima koji su se nalazili na njegovoj ruti, a nisu bili pretjerano skupi.


- Kada dođem u prenoćište, u prvi mah pomisle da sam nekakav avanturist, ali kada vide štap i čuju da sam hodočasnik, svi mi izlaze u susret - kaže Milorad i zahvaljuje svima koji su mu se našli na pomoći.


Unatoč godinama, zdravlje ga je odlično služilo, tako da osim nekoliko žuljeva nije imao nikakvih zdravstvenih tegoba.

- Sljedeće je mjesto u koje ću hodočastiti grad u kojem će se blaženi kardinal Alojzije Stepinac proglasiti svetim, pa makar to bilo i u Rimu - odlučan je Milorad, koji je za tu priliku pronašao i suputnika. Zadovoljan i pun pozitivnih dojmova s više tisuća kilometara dugog puta, poziva zainteresirane da se ohrabre i hodočaste kako bi našli mir u duši. Marija ALDUK

Uz krunicu i marijanske pjesme


Hodočašće na kojemu Milorad Oršulić trenutačno pješači je Marijanski zavjet za Domovinu. Riječ je o hodočašću koje organiziraju Udruga branitelja Domovinskog rata i mladi, a put vodi kroz veća hrvatska marijanska svetišta, od Osijeka do Dubrovnika, u dužini od 1700 kilometara.

- Molimo krunicu, pjevamo marijanske pjesme i osjećamo se izuzetno dobro - kaže neumorni i požrtvovni Oršulić.

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike