Crna kronika
CRNE PROMETNE BROJKE

Četvero mrtvih u samo tri dana
Objavljeno 19. lipnja, 2018.
Neoprez i nepoštivanje prometnih pravila uzroci su cestovnih tragedija

Nesreću u kojoj je u nedjelju kod Kopačeva život izgubila 67-godišnja vozačica bicikla skrivio je 60-godišnji vozač automobila. Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, do nesreće je došlo oko 15.30, 200-tinjak metara od izlaska iz Kopačeva u smjeru Bilja.


Biciklistica se vozila svojom stranom kolnika, dok je iz smjera Bilja nailazio automobil kojim je upravljao 60-godišnji vozač. U jednom trenutku vozač automobila prešao je vozilom ulijevo, na dio kolnika namijenjen kretnju vozila iz suprotnog smjera. Prednjom stranom automobila udario je u bicikl kojim je upravljala 67-godišnjakinja. Žena je potom pala na vjetrobransko staklo, da bi potom bila odbačena na travnatu površinu uz cestu. Uslijed težine zadobivenih ozljeda biciklistica je preminula na mjestu nesreće. Mrtvo tijelo 67-godišnjakinje prevezeno je u Klinički bolnički centar Osijek radi obdukcije.


I u druge dvije nesreće u kojima su život izgubile tri osobe bila je riječ o nepažnji jednog od sudionika nesreće. Još jedna biciklistica (64) poginula je u petak u Đakovu. Ona se, iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, nije zaustavila na raskrižju već je iz Kvaternikove ulice skrenula u Splitsku. U tom trenutku na bicikl je, imajući zeleno svjetlo, naletio kombi kojeg je vozio 77-godišnjak. Biciklistica je udarila u vrata kombija, te pala na tlo. Teško ozlijeđena žena je kolima hitne pomoći prevezena u KBC Osijek, gdje je sat vremena nakon nesreće preminula.


U petak, 15. lipnja oko 8.55, 64-godišnja hrvatska državljanka upravljala je biciklom kolnikom Ulice Eugena Kvaternika u Đakovu. Dolaskom do raskrižja sa Splitskom ulicom, koje je regulirano uređajima za davanje znakova prometnim svjetlima, ušla je u raskrižje, kada je za njezin smjer kretanja na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo. Splitskom ulicom kretao se teretni automobil kojim je upravljao 77-godišnji hrvatski državljanin. Prednjim dijelom teretni automobil udario je u prednji kotač bicikla. Biciklistica je pala na tlo i udarila u vrata teretnog automobila. Pružena joj je liječnička pomoć, ali je oko 10 sati preminula u Kliničkom bolničkom centru Osijek.


Treća nesreća s dvoje poginulih zbila se u petak na cesti između Donje Motičine i Seone u našičkom kraju. Nesreću je skrivio 86-godišnji vozač automobila njemačkih registracija koji je u zavoju, uslijed neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad upravljačem vozila zboge čega je prešao vozilom u lijevu prometnu traku. Nažalost, u tom trenutku, iz suprotnog smjera, naišao je kamion koji je prevozio trupce, a vozio ga je 65-godišnjak. Došlo je do izravnog sudara automobila i kamiona prednjim dijelovima, nakon čega su oba vozila sletjela s ceste. Na mjestu nesreće poginuo je vozač automobila, a kako je teško ozlijeđena 84-godišnja putnica iz vozila bila prikliještena, na intervenciju su izašli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Našice. Žena je, nakon što su vatrogasci hidrauličnim kliještima odrezali dio automobila i izvukli je van, kolima hitne pomoći prevezana u Opću županijsku bolnicu Našice gdje je, na žalost, ubrzo preminula. U bolnici su na liječničkoj obradi završili i vozač kamiona i njegov putnik koji su lakše ozlijeđeni. Ova izuzetno prometna cesta zbog obavljanja očevida bila je zatvorena od 11.30 do 16 sati, a policajci su vozila preusmjeravali na alternativne prometne pravce.


Unatoč kontinuiranim savjetima, apelima i upozorenjima iz policije i dalje su učestali teži prometni prekršaji, tzv. „četiri glavne ubojice“ u prometu. Stoga će djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske, kao i prometni policajci ostalih slavonskih Policijskih uprava, nastaviti sa pojačanim nadzorima u cilju poboljšanja stanja sigurnosti i smanjenja stradavanja osoba u prometnim nesrećama. U prometu su najranjiviji pješaci, biciklisti, mopedisti i motociklisti te je potrebno obratiti posebnu pozornost na ovu kategoriju sudionika. Policija apelira na sve sudionike u prometu da budu oprezni, pridržavaju se prometnih propisa te tako doprinesu vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu. Milan Bugarić

Najčitanije iz rubrike