Novosti
KOD VELIKE KLADUŠE

Migranti pokušali ući iz BiH u RH
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Veća skupina ilegalnih migranata u ponedjeljak je pokušala prijeći iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku na području graničnog prijelaza Maljevac kod Velike Kladuše, gdje ih je zaustavila policija, a gradonačelnik Bihaća upozorio je kako stanje postupno izmiče kontroli te zatražio jače angažiranje angažiranje entitetskih i državnih vlasti kako bi se spriječila eskalacija krize.

Gotovo dvije stotine migranata koji su su boravili na području Unsko-sanske županije zaustavljeno je oko podneva kada su pokušali zajednički nastaviti put k Hrvatskoj, a bosanskohercegovačka policija s njima je pregovarala kako bi ih uvjerila da se vrate u objekte u kojima su boravili. Najveća koncentracija ilegalnih migranata zabilježena je na području Velike Kladuše i Bihaća, a bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić upozorio je kako se lokalne vlasti više ne mogu same nositi s tim problemom. "Zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu. Ako MUP Unsko-sanske županije nema dovoljno kapaciteta za to, neka se uključi policija Federacije BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi se građani osjećali sigurnije, ali i radi prevencije nemilih zbivanja poput onog u Velikoj Kladuši", kazao je Fazlić na konferenciji za novinare. Time je podsjetio na činjenicu da je proteklog vikenda u Velikoj Kladuši u međusobnom obračunu migranata jedan od njih podrijetlom iz Maroka ubijen. Policija je nakon toga pretražila objekte u kojima su ilegalni migranti smješteni, a lokalni su mediji izvijestili kako je pronađena veća količina hladnog oružja.H

6600 ih ušlo u BiH ove godine

Gradonačelnik Bihaća kazao je kako su lokalne vlasti svjesne da se ne smije dopustiti širenje ksenofobije niti poticati neprijateljstvo prema migrantima, no građani imaju pravo na zaštitu, a vlasti im to moraju osigurati. Migrantska kriza bila je i na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koja je održana u Sarajevu. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predstavio je podatke iz kojih proistječe kako je u BiH od početka godine ušlo nešto više od 6600 ilegalnih migranata, a njih oko šest tisuća izjavilo je kako kani zatražiti azil iako većina to nikada nije učinila.

Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda