Novosti
SUD O AGROKORU:

Savjetnike Agrokora imenovati može samo izvanredni povjerenik
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Visoki trgovački sud odbio je žalbu članova privremenog vjerovničkog vijeća (PVV) Agrokora te potvrdio prvostupanjsko rješenje Trgovačkog suda prema kojemu izvanredni povjerenik, a ne PVV, može imenovati savjetnike u sklopu izvanredne uprave. U obrazloženju svoga rješenja Visoki trgovački sud podsjeća da je Trgovački sud ukinuo odluku PVV-a od 13. travnja ove godine, kojom je izvanrednom povjereniku predložilo da osim savjetnika koje je izabrao, angažira dodatne inozemne i domaće financijske i pravne savjetnike koji bi na trošak redovnog poslovanja u postupku izvanredne uprave savjetovali članove vjerovničkog vijeća te mu polagali račun i odgovarali mu. PVV je tražio i da izvanredni povjerenik s tim savjetnicima sklopi ugovore. No, Trgovački sud odlučio je da PVV nema zakonske ovlasti za donošenje takve odluke te da, osim toga, u postupku izvanredne uprave svaki vjerovnik snosi svoje troškove postupka.

Protiv toga rješenja žalbu su podnijeli članovi PVV-a Kraš, Toni Raič, Sberbank of Russia, Knighthead Capital Managenet i Zagrebačka banka, ali je Visoki trgovački sud ocijenio da žalba nije osnovana.

U obrazloženju se uz ostalo kaže da spomenuta odluka PVV-a nije u njegovoj nadležnosti te da odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku nije predviđeno imenovanje savjetnika (privremenom) vjerovničkom vijeću. Osim toga, od svih tijela u postupku izvanredne uprave jedino izvanredni povjerenik može odabrati savjetnika za restrukturiranje i prema potrebi revizore, pravne i druge savjetnike, kaže se u rješenju Visokoga trgovačkog suda. H