Mozaik
OSJEČKO LJETO MLADIH: OPERA PANONICA

Mladi su umjetnici bili
duhoviti, pjevački uspješni
i glumački vrlo uvjerljivi
Objavljeno 19. lipnja, 2018.
U foajeu su Građevinskoga fakulteta oduševili publiku i dokazali da interes za operu među mladima itekako postoji

Na zatvaranju Osječkog ljeta mladih Opera Panonica (Operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu) izvela je komičnu jednočinku Giacoma Puccinija "Gianni Schicchi" i time zaokružila ove godine posebno uspješan umjetnički program. Operu karakterizira obilje glazbenog humora utkanog u libreto koji je Puccini djelomično preuzeo iz Danteova "Pakla", zaokruživši ju duhovitom pričom o osebujnoj obitelji pokojnika Buosa Donatija, koja se bori za njegovo bogato nasljedstvo. Izvanredno rafiniran i duhovit libreto, bogata i slojevita Puccinijeva glazbena razrada likova i radnje donosi vrlo atraktivnu opernu priču, uvijek zanimljivu i neodoljivu glazbenoj publici, a tako je bilo i ovaj put.


U foajeu Građevinskog fakulteta mladi su operni umjetnici, predvođeni umjetničkim voditeljem Opere Panonica izv. prof. art. dr. sc. Berislavom Jerkovićem, ponovno oduševili osječku publiku i dokazali da interes za operu itekako postoji među mladima. Međunarodna operna podjela koja je uključivala goste iz Novog Sada i Beograda te bivše i sadašnje studente pjevanja na AUK-u, danas članove opernog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, praćena sigurnim i uvjerljivim nastupom umjetničkog suradnika Ante Blaževića za klavirom, iznijela je na duhovit, pjevački uspješan, a glumački uvjerljiv način ovu zahtjevnu operu.


Osnovana je 2010. radi javnog opernog djelovanja, a okuplja glazbene umjetnike grada Osijeka (bivše i sadašnje studente AUK-a, profesore glazbe, kao i brojne goste iz zemlje i inozemstva: Srbija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Južna Afrika, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Izrael...).


Osim cjelovitih, scenskih opernih izvedbi, ansambl izvodi i koncertne nastupe opernih i operetnih djela, ali i ostale vokalne literature. Među najznačajnijim opernim i operetnim naslovima valja spomenuti izvođenje: Didona i Enej (Purcell), Nikola Šubić Zrinjski (Zajc), Gianni Schicchi (Puccini), Šišmiš (Strauss ml.), zatim Cosi fan tutte (Mozart), Ljubavni napitak (Donizetti), Figarov pir (Mozart), La boheme (Puccini), kao i brojne koncertne izvedbe. Ansambl surađuje s domaćim i inozemnim gostima, kao i s institucijama: Akademijom umetnosti iz Novog Sada, Fakultetom za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh, Westminster Choir College, Princeton (SAD), dirigentima Simonom Peterom Dešpaljem, Balazsom Kocsarom, kao i brojnim vokalnim solistima.

Do sada je Operni ansambl gostovao u Pečuhu, Sarajevu, Beogradu, Skopju, Bitoli, Štipu, Splitu, Hvaru, Grožnjanu, Bujama, Umagu, Đakovu, Valpovu, nastupio je u Kolarčevoj zadužbini - Beograd, Makedonskoj operi u Skopju, na festivalima Hvarsko ljeto, Osječko ljeto kulture, Sarajevska zima, Skopsko leto, BitFest - Bitola, Pečuh - europski grad kulture, Ljeto valpovačko, u sklopu programa Jeunesses musicales Croatia... Narcisa VEKIĆ

EKIPA IZVRSNIH MLADIH UMJETNIKA

Nastupili su: Nikola Basta u naslovnoj ulozi, Andrea Paić kao njegova kći Lauretta, Stevan Karanac bio je zaljubljeni Rinuccio, Mirna Vidović - Zita, Berislav Jerković - Simone, ulogu Nelle iznijela je Anja Papa, Ciesca je bila Valentina Fridrich, u kao Marco nastupio je Jure Smajić. Blaž Galojlić predstavio se kao Betto, Milan Perišić nastupio je u dvije uloge Maestra Spinelloccija/Amantija di Nicolaa, a u epizodnim ulogama Pinellina, Guccija i Gherardina Ivan Vodopić, Luka Dukmenić i Martina Barišić.

Opera Panonica dosad je izvela: Cosi fan tutte, Ljubavni napitak, La Boheme, Figarov pir, Šišmiš...

ANSAMBL


Režije navedenih predstava potpisuju Robert Raponja, Ivan Leo Lemo i Berislav Jerković. U punom sastavu Operni ansambl broji 10-ak vokalnih solista, 20 članova zbora i 28 članova orkestra. U nekoliko je godina prezentirao umjetničke kvalitete i potencijale publici.

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

Najčitanije iz rubrike