Sport
GROZNICA SUBOTNJE NOGOMETNE VEČERI

Cijela Slavonija i Baranja u crveno-bijelim kockicama
Objavljeno 17. lipnja, 2018.
Navijačko ludilo zahvatilo Istok države od Đakova preko Vinkovaca i Osijeka do Belog Manastira

Nogomet od subote za mnoge više nije najvažnija sporedna stvar na svijetu, ona je preko noći postala - najvažnija. Više briga broj jedna nije surova svakodnevica i preživljavanje od prvog do prvog, prosječnog hrvatskog ovisnika o nogometu više brine hoće li Dalićeva momčad nastaviti u dobrom ritmu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i mogu li Argentina i Island protiv nas doživjeti sudbinu Nigerije.

Hrvatska je na otvaranju u skupni D opravdala status favorita i srušila Nigeriju. Vatrenima koji su u Kalinjingradu lomili Mosesa, Shehu, Musu i ostale Super orlove podršku s tribina stadiona Baltika davalo je nekoliko tisuća navijača, ali uz naše nogometaše stajala je i cijela Hrvatska. Plus dijaspora. Navijalo se glasno za Hrvatsku od Iloka preko Zagreba do Dubrovnika, a u navijačkom zanosu je bila i Slavonija i Baranja. No, to je već tradicija. Kada igra hrvatska nogometna reprezentacija na istoku Hrvatske je sportski praznik.

Đakovački Korzo, osječka Tvrđa, nogometno igralište u Belom Manastiru ili vinkovački kafići, svugdje ista slika. Crveno-bijeli rekviziti, obavezne i omiljene kockice na sve strane i glasno navijanje.

Na početku utakmice red živciranja jer Hrvatskoj ne ide najbolje protiv brzonogih Afrikanaca, a zatim erupcija sreće kod 1:0 za naše. FIFA je za vodstvo Hrvatske “zasluge” dala Etobu i pripisala mu autogol, no navijače nije ni najmanje zanimalo tko je zabio, samo da su Vatreni poveli. A novi urlik oduševljenja ravnicom se prolomio nakon što je Luka Modrić hladan kao špricer s 11 metara pogodio za velikih 2:0.

Hrvatska je pobjedom otvorila Svjetsko prvenstvo u Rusiji, rezultat je bio bolji od igre, a Slavonija i Baranja se slažu u jednom “možemo mi to i bolje”. A valjda Dalić i njegova momčad to bolje pripremaju za četvrtak kada Hrvatska igra protiv strašnog Messija i Argentine.Ivana Liović

OVO JE TEK POČETAK
Utakmica je završila onako kako se očekivalo, Hrvatska je pobijedila Nigeriju, a navijači u “kockicama” koji su uglavnom po kafićima gledali susret proveselili su se uz pivo ili nešto “kratko”. Karusela, masovnog ludila ili slavlja po ulicama nije bilo, ne zato što navijači nisu bili sretni i u euforiji, nego kažu “ovo je tek početak SP-a, velika slavlja na ulicama će doći kasnije”... I nitko ne sumnja da će ih biti. Modrić i društvo nisu odigrali veličanstvenu utakmicu, ali su pobijedili afričku momčad i to je ono najvažnije. Navijači stoje čvrsto uz Vatrene i vjeruju da ova generacija može otići jako daleko na SP-u. Daleko kao i ona veličanstvena Hrvatska ‘98, pa i još dalje. Za početak je pala Nigerija, u četvrtak je na redu Argentina. I nova doza navijačkog ludila u Slavoniji i Baranji.

Najčitanije iz rubrike