Novosti
ESKALACIJA NAPADA

Policajcima kopaju oči, grizu ih, pucaju u njih...
Objavljeno 18. lipnja, 2018.
"Glavni je razlog učestalih napada loša kaznena politika i blago kažnjavanje počinitelja, kao i “maćehinski” odnos države prema policajcima."

Napadi na policijske službenike postali su svakodnevica, a samo u proteklih nešto više od mjesec dana više je policajaca u njima ozlijeđeno.

Jedan od primjera dogodio se u Piškorovcu, na području Policijske uprave međimurske, gdje je 10. lipnja 17-godišnjak kamenom pogodio interventnog policajca, koji je dobio potres mozga s iščašenjem i nategnućem vratne kralježnice.

Zabrinjavajući trendovi

U Orehovici je kod Čakovca 13. svibnja 33-godišnjak krenuo prema policajcu, koji je trebao privesti druge osobe, držeći u rukama dva noža i drvenu letvu. Napadač je prvo na policajca bacio jedan nož, ali ga nije pogodio, no kada mu se policijski službenik počeo približavati, 33-godišnjak je bacio na njega i drugi nož koji je proletio iznad policajčeve glave. Kada mu se policijski službenik približio, nasilnik ga je pokušao udariti letvom, ali je policajac uspio blokirati udarce, pri čemu je ozlijeđen.

- I u prošlosti je bilo okrutnih napada, međutim ima zabrinjavajućih trendova. Napadi su na policajce svakodnevni, događaju se većinom prigodom primjene policijskih ovlasti, ali i u redovnim intervencijama. Najčešći su napadi prigodom postupanja u slučajevima nasilja u obitelji, gdje su počinitelji većinom pod utjecajem alkohola i s dostupnim oružjem - noževima i slično, ali i ilegalnim vatrenim oružjem. Napadi se često događaju i prigodom narušavanja javnog reda i mira, buke i galame na javnim mjestima, sportskim i drugim javnim okupljanjima, kontrole prometa kada su napadači bahati i alkoholizirani vozači, kao i prigodom nadzora državne granice, pri fizičkim napadima ili napadima vozilima - doznajemo od Edina Sarajlića, glavnog tajnika Sindikata policije Hrvatske (SPH).

Verbalni su napadi još češći, a za to su kazne u zakonu predviđene još uvijek u njemačkim markama, koje odavno ne postoje.

- Za to se najčešće izriču minorne kazne od stotinjak kuna ili kazne poput “pisane isprike”, primjerice u Međimurju. U Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira sramotna je kazna za omalovažavanje i napad na policijskog službenika od 100 njemačkih maraka, a kazne prema Kaznenom zakonu u proteklih 15-ak godina, zahvaljujući i našim naporima, povećane su, tako da je ubojstvo službene osobe teško ubojstvo koje se kažnjava kaznom od najmanje 10 godina zatvora ili dugotrajnim zatvorom. Također, ako tko tjelesno ozlijedi službenika, kaznit će se kaznom do tri godine, a ako tko teško ozlijedi službenika, slijedi kazna zatvora od jedne do osam godina. Uglavnom su, prema kaznenom zakonu, kaznena djela na štetu policijskih službenika kvalificirana i strože se kažnjavaju - dodaje glavni tajnik SPH.

Loša zaštita

Načine na koje razne osobe, pa tako i ove s početka teksta, napadaju “momke i djevojke u plavom” nemoguće je pobrojiti, a samo su neki od njih pokušaji kopanja očiju, ugrizi, šutanje... Udaraju ih nogama i rukama, grizu, grebu, pokušavaju ozlijediti oči ili napasti raznim oružjem, najčešće palicama, kamenjem, noževima.

Razlog zbog kojeg je stanje sve gore, policajci vide u nezaštićenosti od države, ali i u pravosuđu koje počiniteljima samo dijeli “packe”, umjesto da ih primjereno kazni tako da kazna i bude ono što bi trebala biti, a to je da napadaču više nikada ne padne na pamet napasti bilo koga, a kamoli službenu osobu.

- Glavni je razlog učestalih napada na policajce loša kaznena politika i blago kažnjavanje počinitelja, kao i “maćehinski” odnos države prema policajcima i državnim službenicima, jer je pitanje njihova “društvenog statusa” u direktnoj vezi s brojem napada, primjer je gotovo svakodnevno pozivanje na bivšu “miliciju” i njihov autoritet - bez političkih konotacija. Država bi trebala dobro opremiti i obučiti te zakonski zaštititi policijske službenike, ali i biti brza i učinkovita u rješavanju predmeta koji su počinjeni na njihovu štetu - ističu iz Sindikata policije Hrvatske.

Sandra LACIĆ
PRIJETNJA “ZNAM GDJE STANUJEŠ”

Napadači policajcima često prijete verbalno, i to riječima “gotov si”, “znam gdje stanuješ” ili “ubit ću te”, a kada takvog sud kazni sa 100 kuna, policajac može cijeli život očekivati novi napad iste osobe. U javnost najčešće iziđu priče o “lokalnim šerifima” koji se kriju iza plave uniforme, pa se tako ruši ugled svih poštenih policajaca, koji samo pokušavaju zaštititi imovinu i živote svih građana. Ipak, svaka će osoba, što god mislila o policajcima, prvo nazvati 192 i njih pozvati ako joj zatreba pomoć, bilo u prometu, bilo zbog glasne glazbe od susjeda, a posebice zbog teških zločina.

Edin Sarajlić

glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske

- I u prošlosti je bilo okrutnih napada, međutim ima zabrinjavajućih trendova. Napadi su na policajce svakodnevni, događaju se većinom prigodom primjene policijskih ovlasti, ali i u redovnim intervencijama.